TEST VIRTUAL PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge, citați de descopera.ro, au dezvoltat un nou program de realitate virtuală, care a furnizat rezultate mai bune în procedura de detectare a semnalelor incipiente ale maladiei Alzheimer, comparativ cu testele standard folosite în prezent de medicii din lumea întreagă.

“Știm că maladia Alzheimer afectează creierul cu mult timp înainte ca simptomele să apară, de aceea am dorit să creăm acest program de mai mulți ani, însă abia acum tehnologia de realitate virtuală (VR) a evoluat până la punctul care ne-a permis să realizăm acest studiu pe pacienți. Studiul s-a bazat pe cercetarea realizată de unul dintre profesorii instituției, John O'Keefe, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2014, pentru descoperirea GPS-ului intern al creierului. O componentă cheie din acel sistem de navigație intern este o parte a creierului, denumită cortex entorinal, care reprezintă una dintre primele regiuni cerebrale afectate de Alzheimer.

Deficiențele din cortex explică motivul pentru care senzația de rătăcire în spațiu este unul dintre primele simptome ale bolii, deși astfel de modificări cerebrale sunt dificil de detectat cu ajutorul testelor clinice tradiționale.

Folosind o cască de realitate virtuală, 45 de pacienți cu deficiențe cognitive moderate (MCI) au participat la un test de orientare, în cadrul căruia au trebuit să se deplaseze într-un mediu simulat. MCI pot fi un indicator incipient pentru Alzheimer, deși pot fi cauzate și de anxietate și de procesul natural de îmbătrânire.

În cadrul noului studiu, mostre de lichid cerebrospinal au fost prelevate și testate pentru markeri biologici ce indică riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer. Astfel, am descoperit că 12 pacienți cu acei biomarkeri au obținut cele mai slabe rezultate la testele realizate.

Apoi, comparat cu seria de teste tradiționale din zilele noastre, programul de realitate virtuală s-a dovedit mai eficient în ceea ce privește selectarea pacienților cu cele mai mari, respectiv cele mai mici riscuri de Alzheimer. Noul studiu ar putea fi de ajutor pentru testarea clinică a unor medicamente viitoare, create pentru a încetini sau chiar stopa progresia maladiei Alzheimer.

Pe lângă faptul că noul program are potențialul de a revoluționa testele clinice pentru depistarea maladiei Alzheimer în faze incipiente, există speranțe că această inovație va contribui la dezvoltarea unui instrument de monitorizare și diagnosticare, care să poată fi încorporat în dispozitive electronice de uz zilnic”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu