PRAZNICUL DE HRAM AL BISERICII PROTOPOPIALE ORTODOXE DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Sâmbătă, 29 iunie 2019, cei peste zece mii de creștini ortodocși din Luduș, grupați în cinci parohii și creștinii ludușeni de confesiune greco-catolică i-au comemorat pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la a căror moarte martirică au trecut aproape 2000 de ani. Praznicul a avut o semnificație aparte pentru ludușenii și invitații lor, participanți la slujba de hram de la Biserica Ortodoxă din Deal, biserică protopopială, cu hramul “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, precum și la Sfânta și dumnezeiasca liturghie din Duminica tuturor sfinților români, 30 iunie 2019, ambele incluse de Patriarhia Ortodoxă Română în calendarul liturghic “Anul omagial al satului românesc”.

Enoriașii ortodocși, adunați în Biserica protopopială, au avut parte de trăiri duhovnicești luminate de mesajele divine ale sfintelor liturghii oficiate împreună de părintele protopop Lucian Voșloban și de sfințiții preoți parohi Constantin Savu, din Luduș, Ioan Marin, de la Catedrala Ortodoxă din municipiul Sfântu Gheorghe-Covasna, Cătălin Petru Ceu, din parohia Bord, Vasile Gabriel Pașcu, din parohia Dileul Vechi-Ogra și Lucian Bucea, din parohia Gâmbuț. Înălțătoare de suflete au fost răspunsurile date de corul bisericii și de Sergiu Iacob, aflat la sfârșitul misiunii sale de cântăreț bisericesc.

În timpul slujbei religioase, cucernicii preoți au înălțat rugăciuni pentru mântuirea credinciosului neam românesc de pretutindeni, pentru slava eroilor și martirilor români din toate timpurile, care și-au jertfit viața, averea lor cea mai de preț, pentru libertatea și unitatea neamului românesc, pentru apărarea credinței creștine strămoșești, i-au binecuvântat pe dreptmăritorii creștini care au luat parte la Sfânta Liturghie, pe ctitorii și binevoitorii Bisericii, i-au urat Bisericii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” să fie Casă a lui Dumnezeu pentru alte multe veacuri.

După Sfânta Euharistie și Cuvântul de învățătură, preotul Ioan Marin a mângâiat sufletele enoriașilor cu pricesne și cântece patriotice, lansate la Luduș, odată cu CD-ul cel mai recent din propria creație. I-a provocat pe ludușeni la rațiune și responsabilitate prin sincere cugetări: “Două drumuri sunt pe lume, /Unul duce la pieire, /Celălat la Dumnezeu. /Pe care îl alegi tu, semene al meu?”; “Nu la mormânt să duci tu trandafirii, /Ci la căsuța în care ai crescut. /Părinților să le săruți tu dreapta, /Căci pentru tine au îmbătrânit”; “Ne piere neamul românesc! Tinerii se duc să lucreze la străini, iar vârstnicii se mută-n cimitir!!”

Părintele protopop Lucian Voșloban le-a mulțumit preoților coslujitori, i-a oferit preotului Ioan Marin un minunat buchet de flori, cu prilejul zilei sale de naștere, în timp ce corul și toți cei prezenți au înălțat urarea cântată “La Mulți Ani, cu sănătate!” Și-a încheiat intervenția cu urarea ca Biserica din Deal să străjuiască și de aici înainte comunitatea creștină ludușeană, așa cum a făcut-o și până acum, cu îndemnul la ajutorarea financiară a unei tinere din oraș care suferă de mulți ani de o boală rară, cu precizarea că iubitul cântăreț bisericesc Sergiu Iacob va fi hirotonit, în cursul acelei zile, ca preot în parohia Ațintiș, iar harnicul cârstnic Valer Lup, care a slujit în această biserică timp de 27 de ani, se pensionează, începând cu 1 iulie a.c., cu invitația ca toți cei prezenți să participe și la agapa creștină organizată, pe platoul din fața Bisericii, de către consi-liile parohiilor ortodoxe II și V.

În cele două zile de rugăciune și lucrare împreună, enoriașii ludușeni au redescoperit un adevăr vechi: “Dumnezeu lucrează prin și pentru oamenii vii!”

Foto: Părintele protopop Lucian Voșloban și soborul de preoți, oficiind Sfânta Liturghie

 

Lasă un comentariu