GUVERNUL VREA SĂ MAI ADUCĂ ÎNCĂ 10.000 DE MUNCITORI STRĂINI ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) propune creșterea la 30.000 a contingentului de lucrători străini pe piața forței de muncă din România, în anul 2019, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat marți pe site-ul instituției.

“Pentru anul 2019 se stabilește un contingent de 30.000 de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România”, se arată în articolul unic al proiectului menționat. Acesta va modifica Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 care stabilea la 20.000 contingentul de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019.

În nota de fundamentare ce a generat acest proiect, se arată că în prima jumătate a acestui an, la Inspectoratul General pentru Imigrări au fost înregistrate 13.138 de cereri pentru eliberarea avizului pentru angajare/detașare în muncă, din care 10.840 au fost aprobate, cu 165% mai multe decât anul trecut.

Pe de altă parte, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului și puse la dispoziția persoanelor aflate în căutare de loc de muncă, 64.100 au fost declarate de către angajatori ca fiind neocupate în mod repetat.

În considerarea celor de mai sus și dată fiind creșterea deficitului de forță de muncă din România, ministerul consideră că suplimentarea cu 10.000 a numărului de lucrători străini în 2019 “poate contribui atât la asigurarea forței de muncă solicitate în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, precum și la prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.”

Totodată, MMJS precizează că străinii care ar putea fi încadrați în muncă sau detașați în România, la un singur angajator, ca urmare a suplimentării pentru anul 2019 a contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România, ar reprezenta circa 0,46% din numărul persoanelor salariate, care, în primul trimestru al anului 2019, ajungea la 6.480.000, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

“Eliberarea celor 10.000 de avize suplimentare de angajare/detașare pentru lucrătorii nou-admiși pe piața forței de muncă din România reprezintă un plus de 1.000.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detașare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al BNR la data efectuării plății. De asemenea, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii vor plăti taxele, impozitele și alte contribuții prevăzute de legislația română în vigoare”, motivează nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre emis de MMJS.

 

Lasă un comentariu