CONTRE… CA-NTRE COLEGI

Distribuie pe:

Șefii diplomațiilor română și ungară, respectiv Teodor Meleșcanu și Szijjártó Péter, „s-au bătut" în comunicate, după întrevederea de marți, din Slovacia, cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor de externe din țările Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Referitor la această întâlnire, MAE din România a emis un comunicat în care se arată că Szijjártó „a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești și intervenția statului român în justiție", iar Teodor Meleșcanu i-a reamintit omologului său ungar că „într-un stat democratic și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție".

În replică, Szijjártó Péter a declarat pentru MTI, că într-un stat de drept care respectă valorile europene, sunt pedepsiți nu cei care demonstrează pașnic la un cimitir, ci aceia care îi atacă.

Șeful diplomației ungare a declarat, totodată, că este de datoria Parlamentului și a Guvernului României să facă tot ceea ce este posibil și să creeze un cadru juridic adecvat pentru ca minoritățile să își poată exercita drepturile și ca membrilor unei comunități etnice să nu li se aplice, în mod discriminatoriu, amenzi „în cuantumuri exorbitante", numai pentru folosirea simbolurilor proprii.

Potrivit ministrului ungar de externe, România, prin vocea șefului diplomației, „a făcut o declarație care îngreunează îmbunătățirea relațiilor bilaterale". (sursa foto - mae.ro)

Lasă un comentariu