ZI DE MARE PRAZNIC, LA SÂNGER

Distribuie pe:

Sâmbătă, 20 iulie 2019, la Mănăstirea din Sânger-Cipăieni (Chimitelnic) a fost sărbătorit Sfântul și Măritul Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al lăcașului monahal. Sărbătoarea a adunat, la fel ca și în anii anteriori, mulțime de pelerini de toate vârstele, ortodocși și de alte confesiuni, din protopopiatul Luduș, din județul Mureș, din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și din diaspora. Unii au sosit cu o zi înainte ca să participe la slujba de Priveghere. În dimineața sărbătorii, mulți pelerini au ales să postească și să se spovedească, pregătindu-se astfel pentru Sfânta Taină a Euharistiei.

În folosul pelerinilor și al aparținătorilor atinși de suferințe sufletești sau trupești, la Altarul de vară s-a oficiat Taina Sfântului Maslu. Între orele 10.00 și 14.00, în Biserica Mănăstirii a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Pelerinii care nu au încăput în Biserică, au ascultat slujba transmisă prin stația de sonorizare. Cu toții s-au împărtășit cu mesajul divin al Sfintei Evanghelii și al cuvântului de învățătură.

Cu pioasă blândețe părintească, soborul de preoți care au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, monahia Varvara și soborul de maici, care au dat răspunsurile din strană, i-au ajutat pe drepmăritorii pelerini să-și revigoreze credința creștină. Au slujit împreună cuviosul preot duhovnic Ilie Ovidiu, părintele arhimandrit Ilie, de la Schitul monahal din Găbud, județul Alba, arhidiaconul Florian Boar, din Sâncraiu de Mureș, preotul pensionar Gheorghe Oltean, din Zau de Câmpie, preoții parohi Ramiro Mărginean, din Sânger, Vlad Mărginean (Cipăieni), Viorel Cengher (Papiu Ilarian), Cosmin Alexandru Oprea (Bărdești).

După Sfânta Taină a Euharistiei, drepmăritorii pelerini i-au sărbătorit prin cântece, felicitări și urări de îndelungată slujire a lui Dumnezeu pe cuviosul preot duhovnic Ilie Ovidiu, pe părintele arhimandrit Ilie, pe venerabilul preot și om de cultură Gheorghe Oltean, pe toți cei care s-au botezat în Hristos cu numele de Ilie, sau derivatele sale. Preotul duhovnic Ilie Ovidiu și monahia Varvara, stareța mănăstirii, le-au adresat mulțumiri și cuvinte de încurajare sponsorilor binevoitori, neobosiților voluntari, ofițerilor și agenților de la Poliția Rurală din Zau pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în timpul sărbătorii de Sfântul Ilie Tesviteanul, tuturor pelerinilor.

Sărbătoarea creștină și de hram s-a încheiat în atmosfera sobră a agapei creștine, care a avut loc la Căminul Cultural din Sânger, sponsorizată jertfelnic de domnul primar Alexandru Măgheran.

Lasă un comentariu