JAPONIA A COMEMORAT 74 DE ANI DE LA PRIMUL ATAC NUCLEAR DIN ISTORIE

Distribuie pe:

Ieri, 6 august, s-au împlinit 74 de ani de la atacul cu bomba atomică asupra orașului Hiroshima, primul atac nuclear din istorie. Bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki au ucis peste 200 de mii de persoane și au grăbit capitularea Japoniei, la 15 august 1945, și încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Locuitorii orașului, reuniți în Parcul Memorialul Păcii, s-au rugat în tăcere, au aprins lumânări și au depus coroane de flori în prezența premierului japonez Shinzo Abe, în memoria celor care au fost uciși de bomba lansată în dimineața zilei de 6 august 1945, de un avion american.

Primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, a cerut, cu această ocazie, ca țara sa să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, aprobat în iulie 2017 de 122 de țări, semnat de atunci de mai mult de jumătate din acestea, dar respins de toate puterile nucleare, relatează AFP preluat de Agerpres.

Premierul japonez a reiterat promisiunea de a servi drept “punte” între țările deținătoare de armă atomică și cei care nu dețin o astfel de armă, pentru a scăpa lumea de această amenințare. “Cu ajutorul ambelor părți, îi voi încuraja cu răbdare la dialog și sunt hotărât să conduc eforturile internaționale în această direcție”, a subliniat el.

Bomba de la Hiroshima a provocat, în ziua în care a fost lansată și în săptămânile următoare, 140.000 de morți. Orașul a dispărut, practic, de pe hartă. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a lovit orașul Nagasaki, provocând moartea a circa 74.000 de persoane la fața locului și, ulterior, ca efect al radiațiilor. La 15 august 1945, Japonia și-a anunțat capitularea.

Papa Francisc este așteptat să efectueze o vizită în Japonia, în cursul acestui an, potrivit sursei citate. 

Lasă un comentariu