ALEEA SECOLELOR - DIN GRĂDINA CASTELULUI REGINEI MARIA - DIN BALCIC

Distribuie pe:

Prin Grădina lui Alexander trece o alee formată din 20 de pietre de moară. Fiecare din ele reprezintă simbolul unui secol din istoria omenirii. Regina o numea Aleea Secolelor și a lăsat prin testament “ca la fiecare secol nou să se adauge la alee câte o piatră. La sfârșitul aleii, pe un postament, o piatră de moară, martoră a contemporaneității noastre, așteaptă ca secolul ei să se scurgă”. (“... Balcic”, Rosita Zlatkova).

Coloanele albe din grădină sunt cadou de la regele sârb Alexander, ginere al Reginei Maria. Și el era atras de flori. În Iugoslavia, în castelul său, avea o grădină de flori unde se refugia pentru a se concentra și a decide asupra hotărârilor statale. Regina Maria și Regele Alexander deseori își făceau cadouri diferite flori. După atentatul asupra regelui în Marsilia, Maria a ajutat-o pe fiica ei văduvă și pe nepotul minor Petăr, care l-a urmat pe tron pe tatăl său. În complexul regal de la Balcic se mai află o grădină legată de familia regală sârbă. Aceasta este grădina Curții englezești, cunoscută și sub denumirea Colțul lui Tomislav (după numele fratelui mai mic al lui Petăr).

În această grădină, în timpul Reginei Maria, creșteau crinii ei favoriți. În memoriile sale, Regina povestește că pentru prima data a descoperit această floare frumoasă și puternic mirositoare în anii copilăriei sale. A încercat de multe ori să sădească și îngrijească crini, dar a reușit, pentru prima dată, numai la Balcic, pe Aleea Secolelor.

“...Am descoperit pentru prima dată crinii albi înalți. Acesta a fost începutul unei adevărate aventuri de viață. De atunci încerc să-i sădesc peste tot unde fac câte o grădină. Câteodată reușesc, altădată dau greș. Destul de târziu au apărut și succesele. Destul de departe... În Balcic, pe terasele cu vedere la Marea Neagră. Aici, spre bucuria mea, crinii au întrecut și cele mai îndrăznețe așteptări ale mele și au înflorit extraordinar. În ciuda timpului trecut între crinii de pe această alee din depărtata Dobroge și primii lilieci pe care i-am văzut în grădina micuță a tatălui meu, aroma lor mă întoarce mereu în copilăria mea, insula mea însorită printre iernile vieții”. (“Istoria vieții mele” Maria, regina României)

Primii creștini împleteau crinii în coroane, pe care le purtau ca semn al credinței lor. Gingașa floare, simbol al Fecioarei Maria, se găsește peste tot în Castel - în lucrarea majolică de pe Fântâna de Argint, în frescele de pe Capela Stella Maris, în tablourile pictate de Regină, precum și în grădinile ei.

Lasă un comentariu