TESTELE GENETICE PENTRU TRATAREA OPTIMĂ A DEPRESIEI SUNT INUTILE

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Asociația Americană de Psihiatrie, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că testele genetice folosite pentru a determina tratamentul optim pentru depresie sunt... inutile.

“În prezent, pe piața globală există o multitudine de companii care comercializează teste farmacogenomice, concepute pentru a identifica medicamentele care funcționează cel mai bine pentru codul genetic unic al unei persoane. Unii psihiatrii sunt de părere că aceste teste se pot dovedi utile, însă, pe de altă parte, unii practicieni explică faptul că în apariția și evoluția depresiei sunt implicate sute de gene și că serviciile care oferă potrivirea medicamentelor cu ADN-ul unei persoane sunt inutile.

Aceste teste genetice pleacă de la observația că, în mod obișnuit, durează șase săptămâni pentru ca medicația oferită unei persoane care suferă de depresie să își facă efectele, în timp ce este expusă efectelor secundare. Astfel, ghicitul medicației optime poate să fie evitat, iar pacienții pot avea parte de îngrijirea medicală necesară care să le amelioreze starea.

Aceste teste funcționează într-un mod asemănător testelor genetice folosite pentru a evalua riscurile de cancer, căutând acele gene care ar putea să interfereze cu medicamentele antidepresive.

Dintre aceste gene, CYP2D6 și CYP2C19 se bucură de cele mai multe dovezi științifice și clinice în ceea ce privește testarea în vedere stabilirii medicației. Cele două gene controlează enzimele hepatice, care se ocupă de descompunerea compușilor din medicamentele administrate pacienților, de aceea cunoașterea modului în care aceste gene acționează se poate dovedi utilă în stabilirea medicamentației optime.

Problema este legată de numărul de gene care sunt implicate în apariția depresiei și a cancerului. În cazul primei maladii, este vorba de câteva sute de gene, dar cu precizarea că niciuna nu are o influență majoră asupra depresiei. În cazul cancerului, este vorba de un număr mult mai limitat și, ca urmare, mult mai ușor de identificat în urma testelor genetice.

Anunțăm public faptul că folosirea testelor genetice are parte de dovezi insuficiente în ceea ce privește eficiența și că o relație clară între variațiile de ADN și eficiența medicamentației antidepresive nu a fost stabilită”, precizează oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu