75 DE ANI DE LA ÎNCEPEREA BĂTĂLIEI DE LA OARBA DE MUREȘ

Distribuie pe:

Pe 17 septembrie 1944, acum 75 de ani, începea bătălia de la Oarba de Mureș, care a durat 20 de zile, până pe 6 octombrie 1944. Românii au plătit cu viețile a 11.000 de soldați forțarea Mureșului și cucerirea punctelor fortificate de hitleriști pe dealul Sângeorgiu. Masacrul de la Oarba de Mureș, comis la ordinul rușilor, a fost comparat cu cel de la Katyn, unde mii de soldați și de ofițeri polonezi au fost asasinați de ruși.

Întoarcerea armelor împotriva Germaniei și trecerea României de partea Națiunilor Unite, la 23 august 1944, au creat contextul favorabil pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, parte cedată de România către Ungaria, la 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, impus de Germania și Italia.

Armata română, armată comandată de generalul Gheorghe Avramescu, a trecut la ofensivă, în Transilvania, împotriva inamicului germano-maghiar, pe data de 9 septembrie 1944, pe mai multe direcții. Cele mai grele lupte au fost purtate în a doua jumătate a lunii septembrie și în primele zile ale lunii octombrie, pe cursul mijlociu al Mureșului și pe Arieș, între Câmpia Turzii și Târgu-Mureș.

Românii nu aveau armamentul potrivit, relatează istoricii: de exemplu, tunurile folosite în această bătălie erau model 1897 și fuseseră folosite și în timpul Primului Război Mondial. Românii au forțat Mureșul sub tirul artileriei germane, iar atunci când au rămas fără gloanțe, au smuls parii care susțineau via plantată pe coastele dealului și, astfel înarmați, au atacat pozițiile germane, în timp ce ofițerii ruși rămași în urmă, amenințau că îi vor executa pe cei care renunță la atac.

Crudul general Serghei Trofimenco a fost decorat cu Ordinul Lenin și cu Steaua de Aur, iar Stalin l-a declarat erou al Uniunii Sovietice. Însă adevărații eroi de la Oarba de Mureș au fost sublocotenentul Nicola Ion și camarazii săi, care au cucerit tranșeele germane. Sublocotenentul român a fost ucis acolo, de o schijă, și își doarme somnul de veci alături de ceilalți militari români care au fost trimiși la moarte sigură, pentru că rușii nu aveau încredere în ei și doreau astfel să scadă capacitatea de luptă a Armatei Române.

Azi, la Oarba de Mureș se află un Cimitir al Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, acesta fiind amplasat pe o amplă terasă din apropierea malului Mureșului. Cimitirul a fost amenajat în memoria militarilor români căzuți între 17 septembrie și 5 octombrie 1944 pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest. În centrul cimitirului se află un monument impunător, ridicat din inițiativa localnicilor, iar pe soclu este gravat următorul text: “GLORIE EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI PENTRU APĂRAREA PATRIEI”. (surse - rfi.ro, activenews. ro; foto - activenews.ro, identitatea.ro)

Lasă un comentariu