RESPONSABILITATEA PENTRU PAGUBELE PROVOCATE DE ANIMALELE SĂLBATICE

Distribuie pe:

Interlocutor: ing. Ilie Covrig - directorul Direcției Silvice Mureș

- Sunteți un specialist în silvicultură cu o bogată experiență profesională. Ați fost șef de ocol silvic, secretar de stat într-un minister important, în prezent conduceți Direcția Silvică a județului Mureș, care administrează peste 104.000 de hectare din pădurile de stat și 73.000 de hectare păduri private, prin contracte de administrare. Aveți în subordine și fonduri de vânătoare în pădurile de stat, ce ne puteți spune despre aceste fonduri de vânătoare?

- Administrăm patru fonduri de vânătoare, două pe Valea Gurghiului și două pe Valea Mureșului, respectiv, la Gurghiu și Fâncel, iar două la Lunca Bradului. Aici avem specii de vânat cuprinse în Anexa 2 a Legii Vânatului: urs, lup, râs - animale carnivore protejate de lege, care nu se recoltează decât cu aprobări speciale printr-o cotă de intervenție când se produc pagube importante sau au fost atacați oameni. În anexa 1 a legii amintite sunt specii: mistreț, cerb, căprior, care pot fi recoltate periodic. Fiecărui județ s-au acordat cote de extragere suplimentare, cu excepția mistrețului, unde, de când cu Pesta porcină, perioada de recoltare este în tot timpul anului.

- Ce obligații au administratorii fondurilor de vânătoare?

- Țin să precizez că în județ, pe lângă AJVPS, mai există fonduri de vânătoare private, care se supun și acestea legilor în vigoare. Gestionarii fondurilor de vânătoare sunt obligați să gestioneze vânatul din zona respectivă, inclusiv să asigure hrană complementară pentru animalele sălbatice.

- În această perioadă sunt frecvente pagubele produse culturilor agricole de animalele sălbatice. Ce trebuie să facă un păgubit?

- În primul rând să se adreseze la primărie, pentru constituirea unei comisii din care să facă parte un reprezentant din partea primăriei locale, un reprezentant al gestionarului fondului de vânătoare, un reprezentat al gărzii forestiere și unul de la mediu. Se va întocmi un proces verbal de constatare a pagubei, iar Ministerul Mediului va acorda despăgubirea cuvenită.

- Ce obligații au proprietarii de terenuri agricole din zonele frecventate de animale sălbatice?

- În primul rând să-și protejeze culturile agricole prin diferite metode.

- Ce recomandați cetățenilor pentru a se evita un atac din partea urșilor?

- Să evite călătoriile în zonele frecventate de animale sălbatice, mai ales în anumite perioade, când acestea pot deveni agresive. Apoi, este extrem de important ca acestea să nu fie provocate, prin acțiuni violente sau oferte de hrană. De reținut că plimbările cu auto sau biciclete prin păduri se pot face numai pe trasee autorizate, aprobate de Agenția județeană a Ariilor Protejate.

Lasă un comentariu