AMENZI DE PÂNĂ LA 5.000 DE LEI PENTRU APELAREA ABUZIVĂ LA NUMĂRUL DE URGENȚĂ 112!


Categorie: Economic
|
05-10-2019
Nr: 190 (7.651)
|
Autor: LUCREȚIA POP
|

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) ne atenționează că, începând cu 3 octombrie 2019, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112, transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 (Serviciul de Urgență pentru Persoane cu Dizabilități de Auz și de Vorbire) sau la numărul 114 (mesaje ce conțin informații de localizare a terminalului telefonic) se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

IGPR precizează că apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare - SMURD, poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv SMURD, contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Sancțiunile au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat având în vedere necesitatea creșterii eficienței gestionării apelurilor de urgență, prin reducerea incidenței apelurilor abuzive, care ar putea periclita viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

IGPR dă și exemple de situații de urgență, astfel: accidente de aviație, la metrou, feroviare, cu victime, persoane blocate (navale, montane, în peșteri, canioane), determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri (termice, electrice, chimice), cutremure, fenomene hidrologice sau meteo periculoase (fulgerați, trăsniți), persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute (sau găsite).

Nu reprezintă o urgență accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau în subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emiterea cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice și altele.

În final, IGPR ne atrage atenția că “un apel fals poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut poate face diferența între viață si moarte”.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval