ANOTIMPUL RECE ȘI ANIMALELE DIN GOSPODĂRIE


Categorie: Diverse
|
08-10-2019
Nr: 191 (7.652)
|
Autor: VASILE BOTA
|

În județul Mureș, gospodarii din mediul rural mai cresc animale în bătătură, odată pentru valorificarea producției vegetale, apoi pentru asigurarea unor resurse alimentare pentru membrii familiei sau comerț. Dacă în ultimii ani a scăzut numărul de porci crescuți în gospodăriile sătești, din diverse cauze, numărul păsărilor de curte a rămas constant, fiind mai ușor de întreținut.

Reamintim cititorilor ziarului “Cuvântul liber”, un ziar care oferă informații utile din toate domeniile, câteva reguli despre îngrijirea păsărilor în anotimpul rece.

Având în vedere că temperatura corporală a păsărilor este de 41-42 de grade C și ținând cont că acestea nu dispun de mecanisme de termoreglare la fel de eficiente precum cele ale mamiferelor, păsările se adaptează mai greu la temperatura și umiditatea din această perioadă. În gospodăriile populație trebuie să li se asigure un anumit confort, mai ales în perioada de iarnă, când se reduce durata de lumină, scade temperatura și crește umiditatea, fenomene ce provoacă scăderea ouatului până la dispariție și năpârlirea păsărilor.

Năpârlirea este un fenomen normal de refacere a organismului și se manifestă prin căderea penelor și încetarea ouatului. În gospodăriile populației, din cauza faptului că nu sunt respectați acești factori, păsările nu mai intră la ouat după faza de năpârlire. Din cauza temperaturilor scăzute, în această perioadă, păsările nu trebuie lăsate libere prin curte, ci să fie crescute într-un adăpost bine izolat termic, 5-6 găini/metru pătrat, eventual să se asigure o sursă de căldură. Referitor la umiditate, dacă acest factor se asociază cu temperatura scăzută pot să apară boli infecțioase. De aceea în adăposturile de păsări se recomandă un așternut uscat din paie care trebuie împrospătat. Pentru stimularea ouatului este necesară introducerea în alimentația acestora suplimente proteino-vitamino-minerale - Complex Polivitaminic Buvabil.

În perioada rece și umedă este timpul să se acorde o atenție deosebită controlului periodic al furajelor administrate la toate categoriile de animale din gospodărie. Umiditatea crescută favorizează, în această perioadă, dezvoltarea mucegaiurilor de stocaj, sau de depozit, în primul rând a speciilor de Aspergilius care degradează furajele, scăzând valoarea nutritivă și produc o serie de substanțe toxice - micotoxine, cu intoxicații grave la animale. Din aceste motive, controlul periodic al furajelor depozitate în gospodăriile populației este foarte important. În plus, micii gospodari trebuie să ceară producătorilor de nutrețuri buletine de analiză privind calitatea acestor nutrețuri folosite în hrana animalelor . Există legi care stabilesc cantitățile maxim admise de micotoxine și numărul de colonii de mucegaiuri pentru ca sănătatea animalelor să nu fie afectată. Aceste limite trebuie să fie cunoscute de furnizori, dar și de crescătorii de animale. Pe vremuri, în perioada iernii, în comunele din județul Mureș se organiza un învățământ agrozootehnic de masă, seara, la căminul cultural, unde, specialiști din agricultură țineau prelegeri legate de cultura plantelor și creșterea animalelor. Această activitate de apostolat în lumea satului este neglijată total, iar internetul nu o poate înlocui. Astăzi, doar Asociația Crescătorilor de Albine, Filiala Mureș mai ține cursuri, simpozioane și învățământ de masă...

În județul Mureș, gospodarii din mediul rural mai cresc animale în bătătură, odată pentru valorificarea producției vegetale, apoi pentru asigurarea unor resurse alimentare pentru membrii familiei sau comerț. Dacă în ultimii ani a scăzut numărul de porci crescuți în gospodăriile sătești, din diverse cauze, numărul păsărilor de curte a rămas constant, fiind mai ușor de întreținut.

Reamintim cititorilor ziarului “Cuvântul liber”, un ziar care oferă informații utile din toate domeniile, câteva reguli despre îngrijirea păsărilor în anotimpul rece.

Având în vedere că temperatura corporală a păsărilor este de 41-42 de grade C și ținând cont că acestea nu dispun de mecanisme de termoreglare la fel de eficiente precum cele ale mamiferelor, păsările se adaptează mai greu la temperatura și umiditatea din această perioadă. În gospodăriile populație trebuie să li se asigure un anumit confort, mai ales în perioada de iarnă, când se reduce durata de lumină, scade temperatura și crește umiditatea, fenomene ce provoacă scăderea ouatului până la dispariție și năpârlirea păsărilor.

Năpârlirea este un fenomen normal de refacere a organismului și se manifestă prin căderea penelor și încetarea ouatului. În gospodăriile populației, din cauza faptului că nu sunt respectați acești factori, păsările nu mai intră la ouat după faza de năpârlire. Din cauza temperaturilor scăzute, în această perioadă, păsările nu trebuie lăsate libere prin curte, ci să fie crescute într-un adăpost bine izolat termic, 5-6 găini/metru pătrat, eventual să se asigure o sursă de căldură. Referitor la umiditate, dacă acest factor se asociază cu temperatura scăzută pot să apară boli infecțioase. De aceea în adăposturile de păsări se recomandă un așternut uscat din paie care trebuie împrospătat. Pentru stimularea ouatului este necesară introducerea în alimentația acestora suplimente proteino-vitamino-minerale - Complex Polivitaminic Buvabil.

În perioada rece și umedă este timpul să se acorde o atenție deosebită controlului periodic al furajelor administrate la toate categoriile de animale din gospodărie. Umiditatea crescută favorizează, în această perioadă, dezvoltarea mucegaiurilor de stocaj, sau de depozit, în primul rând a speciilor de Aspergilius care degradează furajele, scăzând valoarea nutritivă și produc o serie de substanțe toxice - micotoxine, cu intoxicații grave la animale. Din aceste motive, controlul periodic al furajelor depozitate în gospodăriile populației este foarte important. În plus, micii gospodari trebuie să ceară producătorilor de nutrețuri buletine de analiză privind calitatea acestor nutrețuri folosite în hrana animalelor . Există legi care stabilesc cantitățile maxim admise de micotoxine și numărul de colonii de mucegaiuri pentru ca sănătatea animalelor să nu fie afectată. Aceste limite trebuie să fie cunoscute de furnizori, dar și de crescătorii de animale. Pe vremuri, în perioada iernii, în comunele din județul Mureș se organiza un învățământ agrozootehnic de masă, seara, la căminul cultural, unde, specialiști din agricultură țineau prelegeri legate de cultura plantelor și creșterea animalelor. Această activitate de apostolat în lumea satului este neglijată total, iar internetul nu o poate înlocui. Astăzi, doar Asociația Crescătorilor de Albine, Filiala Mureș mai ține cursuri, simpozioane și învățământ de masă...

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval