DIN CICLUL “MÂNDRU CĂ SUNT COBAI” TEHNOLOGIA 5G E “BĂTUTĂ ÎN CUIE”, IAR “STATUL DE DREPT” E “BĂTUT ÎN CAP”

Distribuie pe:

Implementarea tehnologiei 5G în România va începe în 2020, iar până la sfârșitul acestui an va fi finalizată licitația pentru alocarea noilor frecvențe, a declarat, luni, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, în cadrul conferinței anuale pe teme de securitate cibernetică, organizată de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

“Parcursul este în desfășurare conform planului pe care noi ni l-am asumat și așteptăm ca, până la sfârșitul acestui an, această licitație să se finalizeze. În anul 2020, cu siguranță vom începe implementarea tehnologiei 5G la nivelul României și astfel ne putem situa în plutonul primelor țări europene care implementează această tehnologie. Deja, licitația în sine s-a desfășurat sau este în curs de desfășurare într-un număr de țări ca Germania, Italia, Austria, Ungaria.”, a afirmat ministrul.

Având în vedere disputa creată în mass-media, mergând de la “scenarii apocaliptice care sperie lumea, la mirajul unei realități formate din oameni-mașini dispozitive, în permanență interconectați, și avertismente legate de pericole medicale, dar și de riscuri de securitate cibernetică asociate acestei tehnologii”, Revista Cariere a inițiat un serial în care specialiști în domeniu oferă, transparent și onest, informații privind avantajele și dezavantajele 5G, explicând cât e adevăr și cât e mistificare în informațiile vehiculate în spațiul public.

Clar, interesant și... pe înțelesul tuturor ni s-a părut punctul de vedere al dnei Mariana Nicolae, Profesor Emerit, doctor în Educație și Economie Fulbright Ambassador (2013-2018), Facultatea REI, ASE București, din care prezentăm câteva fragmente, mai mult (zicem noi) decât lămuritoare.

“Înainte de orice, vreau să răspund la propria-mi întrebare: ce este 5G? Ei bine, 5G este generația a cincea de sisteme avansate de transmitere de date fără fir. Simplu, nu?! Oarecum, pentru că, de fapt, lucrurile sunt mai complicate din punct de vedere tehnologic și, mai ales, există mari interese în joc. Bruxelles-ul se opune 5G pentru că locuitorii Bruxelles-ului nu sunt animale de laborator a căror sănătate s-o pot vinde la profit, zice Céline Fremault, ministrul mediului, pe când Donald Trump dorește nu numai tehnologia 5G, dar și încă inexistenta 6G, doar pentru a face America din nou competitivă. Unde este România în acest tablou? Depinde de unde privim. Guvernul a aprobat în iunie anul acesta, prin HG, Strategia 5G pentru România. Zice Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale că vor fi create 250.000 de noi locuri de muncă, vor fi create beneficii de peste 4,7 miliarde de euro (nu știm exact pentru cine) și România va fi în compania a 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania și Italia. Sună bine? Și atunci, de ce nu este toată lumea fericită cu 5G? Ce i se reproșează?”

Pentru o informare nepartizană, prof. Nicolae a participat, în iunie, la prima ediție a Conferinței internaționale de dialog public-privat  cu tema “Cybersecurity Romania - Bucharest Talks”, organizată de Grupul de presă BURSA și  Swiss WebAcademy, un prim posibil răspuns fiindu-i oferit chiar de subtitlul de pe afișul publicitar al conferinței: Noi amenințări și atacuri financiare / 5G = pericol exponențial. “Subtitlul spune... aproape tot. 5G nu este doar paradisul prin care vom scăpa de necazurile pe care le avem. Ne rezervă și surprize!”- este una dintre concluzii.

Autoarea citează (și decodifică, am adăuga) apoi, mesajul general transmis de ambasadorul Confederației Elvețiene în România, ES Arthur Mattli, prezent la manifestare: Suntem aici ca să ne apărăm societățile în care trăim - mesaj pe care îl apreciază drept “o exprimare clară, directă, fără echivoc, care exprimă nu îngrijorare ca atare, cât dorința de a fi pregătiți, de a cunoaște o realitate tehnologică la care nici măcar nu visam cu un deceniu în urmă și, mai ales (...), de a ieși din optimismul infantil prin care întâmpinăm, în general, marea majoritate a lucrurilor venite din Vest. Un Occident care a cam fost depășit de capacitatea de inovare a unora dintre țările asiatice la care, noi, românii, ne uităm - în general - prin lentilele preconcepțiilor noastre din secolul trecut”.

Prof. Nicolae prezintă, în continuare, articolul postat (nwradu.ro/2019/01/are-romania-nevoie-de-5g/) de către un tânăr inginer electronist, ale cărui opinii le consideră pertinente, exprimate într-o notă echilibrată, realistă și pragmatică.

“Rezum: autorul consideră că România nu are nevoie în prezent de 5G, dar o va primi oricum. Va avea nevoie de 5G într-un viitor mediu, după ce se va dezvolta mai mult și va ajunge din urmă economiile vestice. Autorul este un entuziast al tehnologiei în acțiune, dar, realist și pragmatic fiind, se îndoiește în același timp de profitabilitatea ei. În special, pentru consumatorul individual. Principalul beneficiar al tehnologiei 5G, spune specialistul pe care îl evoc aici, este mediul industrial și de afaceri, nu clienții obișnuiți, care urmăresc clipuri pe YouTube, pisici pe 9gag sau urmăresc realitatea pe Facebook! Și conchide: în România, 5G pare mai mult un moft, prin care se vor toca sute de milioane, poate chiar miliarde de euro, pe introducerea 5G. E nevoie de o instituție publică în România care să se ocupe doar de studierea efectelor tehnologiei 5G asupra oamenilor. Și, atenție, urmează ceva esențial: o problemă ce ține chiar de natura tehnologiei! Pe măsură ce crește frecvența, scade acoperirea oferită de o stație de bază (o antenă telecom, de exemplu), ceea ce înseamnă că vor trebui instalate mult mai multe antene în orașe, poate de trei ori mai multe. Ce-nseamnă asta? Costurile de instalare se vor tripla. În plus, vor exista costurile de licențiere și alte taxe care se vor transmite, evident, clienților. Din păcate, vom avea 5G oricum, fiind vorba mai degrabă de o cursă în marketing decât de o necesitate vitală pentru calitatea vieții majorității locuitorilor României (...)

...Ceea ce - reia prof. Nicolae - mă aduce din nou la ministrul mediului de la Bruxelles, acea doamnă mai interesată de sănătatea alegătorilor ei, decât de interese de afaceri. Cum ne va fi afectată starea de sănătate? Răspunsul clar este că nu se știe. Se fac presupuneri, se emit ipoteze, dar nu a trecut suficient timp pentru a avea o bază de date relevante. Iar Uniunea Europeană consideră că responsabilitatea primară pentru protejarea publicului față de efectele potențial nocive ale efectelor câmpurilor electromagnetice revine Statelor Membre. Adică Guvernului României - în cazul nostru.

(...) Deocamdată nimeni nu ne spune nimic clar și definitiv, dar știm sigur că gradul de poluare electromagnetică (în special cea cauzată de folosirea celularelor și de Internetul Lucrurilor) a crescut exponențial, de 10.18 ori în ultimele două decenii (...).”

Or - conchide autoarea - dat fiind că în România nu există o instituție publică exclusiv interesată de 5G, ceea ce ar trebui guvernul să facă, oricare ar fi el, ar fi să înființeze o astfel de entitate pentru a studia posibilele efecte, a urmări impactul asupra viitorului extrem de apropiat, asupra societății în care trăim: “Nu reprezentanții industriei sunt cei obiectivi și dezinteresați, ci instituțiile publice care ar trebui să existe și în România. Sau dacă există, să se facă auzite, văzute, cu alte cuvinte cunoscute” (materialul integral și referințe: https://revistacariere.ro/inovatie/tehnologia-5g -pentru-cine-si-de-ce/).

Reamintim că peste 170 de oameni de știință s-au adresat ONU, OMS, UE și guvernelor naționale, solicitând oprirea “de urgență” a introducerii rețelelor 5G, pe care le consideră “un experiment asupra umanității, definit drept crimă în legislația internațională”. La noi în țară, Asociația Pro Consumatori a lansat Campania Națională de Informare și Educare “Stop 5G”, al cărei scop este atragerea atenției autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață.

...Iată, însă, că lucrurile sunt “bătute în cuie”, iar statul (de drept) e bătut... drept în cap.

P.S. Ce ciudat, totuși: de 30 de ani ne văicărim că nu avem autostrăzi, spitale, școli etc., dar, uite că, “din toată sărăcia”, scoatem la tocat sute de milioane de euro, dar, cel puțin o să ne alegem cu creierii prăjiți. Ceea ce, să recunoaștem, nu-i de ici, de colea...

Lasă un comentariu