UDMR CONFUNDĂ “CONCORDIA” CU “DISCORDIA”

Distribuie pe:

Aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale participă, în perioada 7-13 octombrie, la Exercițiul interinstituțional Concordia19, în mai multe localități din județele Covasna și Harghita, precum și municipiul București, sub coordonarea Statului Major al Apărării. Potrivit lt.col. Daniel Nistor, șeful Centrului de presă al operațiunii, “Armata României, în baza Constituției, are obligația să se pregătească și să ofere protecție cetățenilor, pe întreg teritoriul României, iar militarii români se antrenează și în alte zone din țară, cum ar fi Cincu, Smârdan, Suceava, Iași sau Constanța, dar participă și la exerciții de instruire din alte țări, cum ar fi Ungaria, Germania sau Bulgaria”.

Exercițiul are ca obiectiv principal dezvoltarea relațiilor de cooperare, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor de acțiune în comun ale forțelor din compunerea Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională și include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din forțe pentru operații speciale, cercetare, vânători de munte, cooperare civili-militari, forțe aeriene, medicină operațională, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS, pe un scenariu fictiv, care vizează contracararea unor acțiuni ostile, specifice războiului hibrid.

Reacția UDMR nu s-a lăsat așteptată: potrivit liderului Uniunii, Kelemen Hunor, această abordare este “inacceptabilă”, deoarece se aplică doctrina Ceaușescu, în care secuii și maghiarii erau priviți ca o amenințare la securitatea națională: “Noi am aflat când au anunțat, acum câteva zile, generalul Botea, dacă nu mă înșel, și a zis că urmează acest exercițiu. Armata sigur că trebuie să facă exerciții pe teritoriul țării. Acest general a dat o explicație absolut inacceptabilă din punctul meu de vedere. A vorbit de Donbas și Osetia de Sud, unde au fost situații similare. El a dat aceste două exemple. Acolo s-au purtat războaie de toată frumusețea. Noi nu suntem în această situație. Dacă cineva din conducerea armatei vede în secuime o problemă de genul Osetia de Sud sau Donbas, eu cred că nu a înțeles nimic sau încearcă să manipuleze ceva. Deci, este doctrina lui Ceaușescu - nu poți să ai încredere în maghiari, nu poți să ai încredere în secui, ei reprezintă o amenințare la securitatea națională - nu putem accepta așa ceva. Din punctul meu de vedere este o abordare greșită”, a declarat Kelemen Hunor.

La rândul său, liderul deputaților UDMR din Parlament, Korodi Attila, consideră că exercițiul militar din aceste zile induce în rândul opiniei publice ideea că România vede în comunitatea maghiară un pericol la adresa securității naționale: “Putem să ne întrebăm pe bună dreptate: ce a presupus statul român, când a luat decizia ca aceste exerciții să fie organizate în județele Covasna și Harghita, care sunt locuite în mare parte de către minoritatea maghiară? Să înțelegem că situația din Georgia, unde știm bine ce s-a întâmplat cu Osetia de Sud, sau cazul Ucrainei, care se poate considera un caz de manual pentru a defini războiul hibrid, sunt aplicate ca și scenarii plauzibile în centrul României, o zonă cu nicio trăsătură similară cu cele două în afara faptului că este populată de o minoritate preponderentă etniei minoritare? Sper ca răspunsul să fie un NU hotărât, iar aceste afirmații să fie nefondate și doar niște erori instituționale”.

Korodi a subliniat, într-o declarație politică susținută marți, în Parlament (sursa - udmr.ro), că alegerea locului pentru exercițiul militar “nu a fost cea mai inspirată”, cu excepția cazului în care România dorește să demonstreze că instituțiile statului denotă o lipsă de încredere față de comunitatea maghiară, de cetățeni, care sunt plătitori de taxe și impozite, oameni care contribuie la dezvoltarea României, comunități care consideră că statul român îi ține în subdezvoltare: “Acest demers nu face decât să dezbine și să demonstreze că România nu respectă comunitatea maghiară, nu ne consideră cetățeni cu drepturi egale în această țară. Sunt convins că județele Harghita și Covasna au nevoie de investiții economice, de legi care să promoveze și să sprijine economia, nu de exerciții militare de acest gen”. Potrivit deputatului, Guvernul trebuie să investească în această zonă prin proiecte economice, prin legi care sunt altele decât cele împotriva steagurilor, și care deservesc economia acestor județe, însă România este încă preocupată să interzică utilizarea simbolurilor naționale în aceste județe în loc să inițieze programe economice care să servească cu adevărat dezvoltării regiunii.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni, la Brigada 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, ocazie cu care, generalul de brigadă Marian Botea, șeful Direcției de Operații din cadrul Statului Major al Apărării, conducător al Exercițiului Concordia 19, l-a definit drept o activitate de conlucrare, nicidecum de dezbinare ori de lipsă de respect față de comunitățile locale. Dimpotrivă, a precizat generalul, “autoritățile publice, dar și organizații neguvernamentale, agenți economici și persoane fizice au înțeles importanța acestui exercițiu și ne-au sprijinit în îndeplinirea obiectivelor lui”.

Exercițiul, aflat la cea de a treia ediție, vizează exclusiv amenințări din domeniul cibernetic și informațional, “ambele cu impact la nivel strategic”, iar răspunsul la aceste amenințări nu poate fi decât unul interinstituțional, efortul trebuind să fie sincronizat și coordonat, au mai precizat organizatorii.

În cadrul acțiunii, miercuri a fost simulat un atac chimic cu victime multiple la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, testându-se capacitatea structurilor implicate în vederea formulării unui răspuns adecvat unei situații de urgență majoră la agentul economic respectiv, vizând colaborarea dintre instituțiile implicate.

De asemenea, în cadrul Exercițiului, Caravana SMURD ,,Fii pregătit” desfășoară activități specifice de predare a cursurilor de prim-ajutor pentru publicul larg. Luni și marți, caravana s-a aflat în Miercurea Ciuc, unde instructorii formatori ISU Harghita, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI, și specialiști ai Serviciului Medicină Operațională din MApN le-au explicat celor peste 500 de oameni - adulți și copii - cum un gest simplu poate salva o viață. De român sau de maghiar. O viață de om.

În legătură cu supărarea UDMR privind referirile generalului Botea la situația din Osetia de Sud și Georgia, este de presupus că liderii Uniunii (pe care îi suspectam de mai multă profunzime în gândire) n-au apucat să citească până la sfârșit declarația acestuia, altminteri n-ar fi sărit imediat să invoce “doctrina Ceaușescu”. Iată ce a spus, de fapt, generalul: “Domeniile de manifestare sunt extrem de diverse pe zona hibridă. Întotdeauna, abordarea zonei hibride face parte din planurile oricărui acord strategic, care în prima fază a oricărei operații militare desfășoară operația de modelare, și atunci noi aici încercăm să răspundem, împreună cu celelalte instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, la toate provocările. Nu seamănă un eveniment cu altul, nu putem emite proceduri, vrem doar să înțelegem cum putem lucra mai bine împreună, cum putem să fim mai rezilienți împreună pe aceste aspecte (...). Noi suntem datori să ne pregătim, pentru că, în zona noastră de interes strategic, acest tip de conflict hibrid s-a manifestat și știm cu toții, începând din 2014, în Georgia, care a cunoscut faze similare de modelare a spațiului, Ucraina, estul Mediteranei, nordul Africii - actorul strategic din zona noastră de responsabilitate, care își dorește să fie un actor global independent, care își implementează obiectivele strategice în relație cu țările din zonă, o face, pentru că noi simțim asta în mediul informațional. Noi simțim presiunea propagandei ruse, noi o monitorizăm, noi nu reacționăm, dar noi avertizăm audiențele țintă care pot fi afectate de această propagandă”, a arătat Marian Botea (subl. ns., sursa - agerpres.ro).

Cât despre războiul hibrid, iată cum îl definesc geopoliticienii (geopolintelligence.com): “o combinație de război convențional, neregulat, economic, energetic, cibernetic, război identitar, combinate într-o formă complicată și instabilă, cu un război limitat, dar în același timp și fără limite, fără restricții, în sensul desfășurării capabilităților de toate tipurile, fără reguli: capabilități criminale cu economice și cele informaționale, propaganda și războiul neregulat prin intermediari, insurecție și terorism, toate în același teatru, unde, potrivit abordării realiste a lui Machiavelli, tous les coups sont bons!”. Adică, toate loviturile sunt bune... Adică, permise. Orice “audiență” poate fi “țintă”.

...Și în Georgia, și în Ucraina, și la București, și, ce să vezi, chiar și în județele Covasna și Harghita... Nu te pui cu “doctrina Ceaușescu”.

 

Lasă un comentariu