UN VERNISAJ ÎN CULORI TRANSILVANE

Distribuie pe:

Ziua de sâmbătă, destinată de obicei vernisajelor de expoziții la galeria UNIREA din Târgu-Mureș a Asociației Artiștilor Plastici, a fost o surpriză plăcută azi, 12 septembrie 2019, pentru cei care au participat. Am avut ca invitați un grup de artiști plastici din A.A.P Cluj-Napoca, care au expus peste 50 de lucrări în cadrul unui schimb cultural între cele 2 județe. Președintele A.A.P Tg.-Mureș, LAJOS CZIRJEK, o prezintă pe doamna DORINA POP, președinta AAP Cluj, care mulțumește celor de față pentru prezența lor, menționând câteva orașe de unde au venit. AAP Cluj a fost înființată inițial în 1975, însă după revoluție au fost multe schimbări. Dna președintă a venit însoțită de echipa sa și cu cei doi apropiați colaboratori, vicepreședinții OCTAVIAN POPESCU, cu care am avut ocazia să ne cunoaștem la tabăra din Cetatea Tg.-Mureș, și MIRCEA BONDA. De asemenea, un foarte activ colaborator, artistul plastic din Turda, CORNEL VANA, care a mai expus la Tg.-Mureș. Doamna Dorina Pop ne invită să audiem câteva melodii populare prezentate de cea mai nouă achiziție a asociației, solista IOANA ROMAN. Deși nu era acompaniată instrumental, vocea sa caldă și profundă ne-a încântat pe parcursul evenimentului cu mai multe cântece. A început cu melodia lui Alexandru Grozuță “Pe Mureș și pe Târnavă”, urmată de “Mândru-i Clujul și Feleacul”, onorându-ne cu binecunoscuta romanță “La umbra nucului bătrân”. Momentul liric a încântat audiența care a răspuns cu aplauze bine meritate. Domnul ILARIE OPRIȘ, ctitorul AAP din Tg.-Mureș, urează un bun venit artiștilor Clujeni și tuturor iubitorilor de artă prezenți în sală, menționând că mulți dintre ei au studiat la Cluj, oraș considerat capitala Ardealului.

Colaborarea cu AAP Cluj a început în secolul trecut, în timpului dnului Vaida Valer, care se afla în slujba culturii la Tg.-Mureș, după care s-a înființat în 1977 AAP Tg.-Mureș, luând ca model statutul din Cluj. Colaborarea cu cele 2 asociații artistice a fost de lungă durată și cu activități multiple. După revoluție, activitățile comune s-au înmulțit între cele 2 asociații, realizându-se expoziții, tabere de creație, atât în țară, cât și în străinătate (Grecia, Ungaria). Aceste tabere au fost locuri de întâlnire al artiștilor care au legat relații de prietenie și colaborare. Indiferent de vârstă sau pregătire profesională, pe toți i-a legat dragostea față de artă și îmbogățirea culturii artistice. Prin intermediul AAP, artiștii pot fi promovați mult mai bine decât singuri atât în țară, cât și în străinătate. În decursul anilor, asociația din Mureș a numărat peste 1.000 de membri, acum fiind înscriși 160 de persoane de toate vârstele, începând de la 14 ani la 100 de ani (pentru cei norocoși!). Pentru acest eveniment, domnul Opriș a oferit 3 medalii din partea jud. Mureș celor de la Cluj, respectiv doamnei Dorina Pop, și vicepreședinților Octavian Popescu și Mircea Bonda. Mulțumește pentru această colaborare fructuoasă specificând că doamna președintă recent consacrată, Dorina Pop și-a luat pe umeri o mare răspundere în această funcție delicată și solicitantă. Președintele AAP Tg.-Mureș, domnul Lajos, intervine cu promisiunea de colaborare cu cei de la Cluj, cu care dorește să continue în mod organizat realizarea tuturor proiectelor comune. Domnul Cornel Vana din AAP Cluj propune un moment de relaxare alături de câțiva prieteni apropiați din Cluj. Doamna Dorina Pop citește numele artiștilor clujeni care expun în această sală. Experiența sa în această funcție este foarte scurtă, în momentul de față asociația deține aproximativ 80 de membri înscriși. Reorganizarea a durat foarte mult timp datorită haosului lăsat în urmă, însă grupul de artiști prezenți sunt foarte uniți si solidari cuprinzând 20 de profesioniști, iar ceilalți autodidacți cu profesii diferite. Limitele de vârstă sunt relative între 20-90 de ani. Sediul asociației Clujene se află situat în centrul orașului, în apropierea Muzeului de Artă, pe strada Regele Ferdinand nr. 29. Spațiul de expoziție poate găzdui aprox. 40 de lucrări.

Ca speranță de viitor, asociația are nevoie de mai multe săli de expunere și un număr mai mare de participanți. În final se fac fotografii de grup cu toți cei prezenti în galeria Unirea din Tg.-Mureș. Le doresc mult succes în realizarea dezideratelor de viitor.

Lista Expozanților clujeni: Mircea Bonda, Viorica Bogos, Radu Bunușiu, Manole Ciui, Maria Cristea, Cornel Cenan, Gabriela Câmpeanu, Dana Deac, Eva Gaja, Mihail Gagea, Maria Ilișiu, Sebastian Luca, Gabriela Meșter, Claudia Miron, Maria Larisa Oniș, Octavian Popescu, Margareta Pentelescu, Viorica Pop, Geta Petrovan, Mărioara Silvășan, Iosif Stegaru, Ionică Todea, Cornel Vana, Dorina Zăpârțan, Elena Berar, Oana Bogorin.

Lasă un comentariu