DUMNEZEU, APROAPELE ȘI... SCHIMBAREA


Categorie: spiritual
|
18-10-2019
Nr: 199 (7.660)
|
Autor: PĂRINTELE ILIE
|

• „Dumnezeu nu se schimbă, dar într-o lume unde totul se schimbă El consimte, la nevoile și rugăciunile noastre, să se schimbe totul. Printre cei ce se declară creștini, sunt prea mulți care în loc să-L servească pe Dumnezeu, vor mai degrabă ei să se servească de Dumnezeu. Dumnezeu veghează, Dumnezeu veghează. Este marele veghetor al tuturor nopților-nopți ce sunt pentru El nopți îngrozitoare, nopțile minții, nopțile inimii, nopțile naturii umane, nopțile răului, al cărui întuneric coboară în orice moment asupra omenirii îndurerate. Cine ar putea spune cu câtă iubire ne veghează Dumnezeu? Această iubire are un nume și o calitate. Este o iubire infinită".

***

• „Omul ar trebui, în viață, să aibă patru etape: cu Dumnezeu, pentru Dumnezeu, la Dumnezeu și în Dumnezeu. Suntem, chiar și în imperfecțiunile noastre, o dovadă a lui Dumnezeu. Preceptele lui Dumnezeu apasă pe umerii noștri, dar e o greutate de aripi. Dacă știi să pui pe Dumnezeu în tot ceea ce faci, Îl vei regăsi pe Dumnezeu în tot ce faci. Să nu uitați însă, cei căldicei, că tăcerea lui Dumnezeu e, înainte de toate, o tăcere a iubirii".

Vladimir Ghica (25 decembrie 1873, Istambul, Vechiul Constantinopol - 16 mai 1954, Jilava, București)

A fost prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot biritual (singurul preot care a slujit Sfânta Liturghie în rit ortodox, dar și catolic), nepotul lui Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei. Tatăl lui Vladimir Ghica a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe, și al apărării al României. Mama lui a fost Alexandrina Moret, descendentă din Henric al IV-ea, regele Franței. Unul din frații Monseniorului Vladimir Ghica a fost canonizat sfânt în august 2013, la București. A Fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă. În 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce privește educația religioasă, fiindcă în zonă nu exista nicio Biserică Ortodoxă. În anul 1895 va urma la Paris Facultatea de Științe Politice, iar în paralel va frecventa cursuri de medicină, artă, litere, filosofie, istorie și drept. Se întoarce în România din cauza unei angine pectorale, unde își va continua studiile până în anul 1898, când merge la Roma, unde va urma Facultatea de Filosofie-Teologie a dominicanilor în Roma, Angelicum. În anul 1902 face un misterios discernământ, pentru a fi „și mai ortodox", la credința catolică spre stupoarea mamei sale, care rămâne până la moarte o ortodoxă convinsă și este contrară hotărârii fiului Vladimir Ghica, care, pentru a mai îndulci supărarea mamei, face tot posibilul pentru a obține (și obține) aprobarea înaltei ierarhii pentru a sluji atât în rit ortodox, cât și în rit catolic. Activitatea și-a desfășurat-o la București, Roma, Paris, Congo, Tokio, Sydney, Buenos Aires... încât Papa Pius al XI-lea îl va numi „marele vagabond apostolic". Participă la serviciile sanitare în războiul Balcanic și se dedică fără frică îngrijirii bolnavilor de holeră, la Zimnicea. În anul 1923 este sfințit preot de către Cardinalul Dubois. Primește o parohie lângă Paris, dar mai târziu, datorită stării de sănătate, se retrage și este numit Rectorul Bisericii Străinilor din Paris. În 1939 se reîntoarce în România, unde se va dedica ajutorării celor săraci și umiliți. În anul 1952 este arestat sub acuzația de „înaltă trădare", întemnițat la Jilava, bătut, torturat până la sânge, moare în 1954, în închisoare. Și-a desfășurat activitatea în toate mediile, de la capete încoronate, șefi de state, politicieni, filosofi, artiști, scriitori, teologi, până la anarhiști, ocultiști, homosexuali și prostituate. A fost un adevărat precursor al ecumenismului.

Are multe scrieri în limba română și franceză. Biserica Catolică l-a canonizat sfânt (beatificat), în 31 august 2013.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval