NUMAI “OAMENII BUNI” AU VOIE CU METROUL!

Distribuie pe:

Autoritățile din Beijing vor instala dispozitive de recunoaștere facială la căile de acces în metroul capitalei chineze, cu “o listă albă” ce va facilita trecerea pentru călătorii non-suspecți.

La ora de vârf, accesul pe peroane poate dura minute în șir în metroul din Beijing, unde toate stațiile sunt echipate cu porți de detecție, prin care trecerea este obligatorie, astfel că, pentru a fluidiza accesul pasagerilor, rețeaua urbană va instala camere de recunoaștere facială ce vor detecta fețele călătorilor și vor permite repartizarea lor la căi de acces diferite, a explicat directorul Centrului de gestiune a traficului din metrou, Zhan Minghui.

În consecință, va fi pus în funcțiune un “sistem de creditare a pasagerilor”, în care călătorii care figurează pe “lista albă” vor putea beneficia de măsuri de control mai puțin drastice, în vreme ce persoanele care vor prezenta “reacții anormale” vor fi supuse unui control amănunțit. Zhan nu a precizat pe ce criterii se va face trierea pasagerilor de către aceste camere.

China a început, în ultimii ani, să pună în funcțiune diverse sisteme de “credit social” care acordă puncte “cetățenilor buni”, dar pot să-i împiedice pe alții să ia trenul, avionul sau să facă o rezervare la un hotel.

De exemplu, metroul din Beijing a anunțat în luna mai că va începe să taie puncte călătorilor care mănâncă în interiorul garniturilor de tren.

Recunoașterea facială se propagă, de asemenea, rapid în China, începând cu accesul în cluburile sportive și până la supravegherea polițienească.

Zilnic, 12 milioane de locuitori (din cele peste 20 de milioane câte numără Beijingul) circulă cu metroul, estimându-se că numărul acestora va ajunge la 17 milioane până în 2022.

În timp ce oamenii de știință au avertizat asupra riscurilor de confidențialitate asociate cu colectarea datelor de recunoaștere facială, consumatorii au îmbrățișat pe larg tehnologia.

Conducerea Parcului de distracții Universal Studios, aflat în construcție la Beijing, a declarat recent că va admite vizitatorii fără bilet - datorită camerelor care le vor scana fețele, pentru a stabili dacă au plătit pentru intrare. (Surse și foto - afp.com, agerpres.ro, breakingnews.ie, independent.co.uk, rt.com.news)

 

Lasă un comentariu