TEST DE SÂNGE PENTRU DEPISTAREA PRECOCE A CANCERULUI DE SÂN

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham, citați de descopera.ro, susțin că sunt foarte aproape de realizarea unei noi modalități de screening a cancerului la sân, sub forma unei analize de sânge, care ar putea să detecteze cancerul cu cinci ani înainte de a prezenta simptome clinice.

“Mamografiile realizate anual, le oferă medicilor șansa de a detecta cancerul la sân în stadii incipiente, atunci când poate fi tratat și vindecat mult mai ușor.

Acum, însă, suntem pe punctul de a dezvolta o nouă modalitate de screening a cancerului la sân, sub forma unei analize de sânge, care ar putea să detecteze cancerul, cu cinci ani înainte de a prezenta simptome clinice.

În studiul nostru, am folosit prezența unor antigeni asociați cu prezența tumorilor (TAA), proteine produse de celulele canceroase și anticorpii asociați cu acestea, pentru a detecta cancerul în organismul uman.

Am luat probe de sânge de la 90 de pacienți cu cancer la sân, atunci când au fost diagnosticați, iar apoi le-am comparat cu probe de sânge de la 90 de pacienți fără cancer la sân. Ulterior, am testat probele de sânge pentru depistarea autoanticorpilor și a 40 de antigeni TAA, asociați cu cancerul la sân.

Rezultatele au arătat că tumorile de cancer la sân induc autoanticorpi împotriva unor antigeni specifici tumorilor. Am putut detecta cancerul cu o precizie rezonabilă prin identificarea acestor autoanticorpi din sânge. În viitor, cancerul la sân ar putea fi detectat și tratat mult mai devreme. Acest test de sânge sună promițător, dar nu este încă pregătit pentru uzul general.

În acest moment, testul detectează cancerul la sân, în cazul a 29 până la 37% dintre pacienții cunoscuți cu cancer la sân, ceea ce înseamnă că cele mai multe cancere de sân nu ar fi corect identificate. Prin urmare, dacă cineva s-ar baza pe acest test de sânge ar putea avea o falsă senzație de siguranță, pentru că, în prezent, testul poate rata detectarea celor mai multe cancere de sân.

Potențialele beneficii ale descoperirii cancerului în stadii atât de incipiente sunt tratarea cancerului înainte de a se răspândi în sistemul limfatic și creșterea ratei de supraviețuire. De asemenea, ar putea să schimbe tratamentul, prin scăderea necesității unui tratament intensiv, dacă prezența cancerului este depistată mai devreme”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu