MAFIA FORESTIERĂ

Distribuie pe:

În publicația META - EEB -European Enviromental Bureau (Biroul European de Mediu) este publicat un articol intitulat “«Mafia forestieră» brutală a României ucide apărătorii mediului”, referindu-se la situația total scăpată de sub control în privința defrișării de-a dreptul isterice la care se pretează. Vă prezentăm o parte din articol:

“Crima recentă a doi pădurari români evidențiază nevoia urgentă de a proteja apărătorii de mediu a Europei și de a salva unele dintre ultimele păduri virgine din Europa. Săptămâna trecută, mii de protestatari au ieșit pe străzile Capitalei românești, București, pentru a-și exprima indignarea față de recenta crimă comisă asupra a doi muncitori forestieri, care combat exploatarea ilegală în România, care adăpostește două treimi din pădurile cu creștere veche a Europei. Liviu Pop a fost împușcat și ucis la jumătatea lunii octombrie, în timp ce răspundea la un sfat despre exploatarea ilegală din regiunea muntoasă a Maramureșului. A lăsat în urmă o soție și trei copii. Crima asupra lui Pop a avut loc abia la o lună după ce colegul său, pădurar, Răducu Gorcioaia, a fost lovit în cap cu un topor, a fost găsit mort în mașina sa, în apropierea unui loc de exploatare forestieră ilegală din zona pădurii Pașcani. Cele două crime au atras numărul total de decese ale exploatării forestiere din România la șase, în ultimii ani. Federația sindicală Silva, uniunea forestieră din România, a raportat că în ultimii ani au avut loc aproximativ 650 de incidente violente împotriva lucrătorilor forestieri, inclusiv agresiuni fizice, amenințări cu moartea și distrugerea proprietății.

Mafia pădurii

Gabriel Păun, șeful Agent Green, un grup de protecție a mediului, a fost ținta unei astfel de violențe. El acuză “mafia pădurii” că a încercat să-l omoare, aproape de Parcul Național Retezat, în urmă cu câțiva ani, când o gașcă de hoți l-au atacat, i-au rupt coastele, i-au crăpat capul și i-a rupt una din mâini, înainte de a reuși să scape de agresori.

“Ce justiție este aceasta, atunci când există dovezi grele împotriva celor care au încercat din greu să mă omoare în pădure și, aproape cinci ani mai târziu, sunt încă liberi?”, a spus el pentru Meta. “Există multe în joc, deoarece România este o țară printre cele mai vaste zone de păduri primordiale în Europa, dar ele devin pur și simplu PAL pentru mobilă”, a spus Păun.

“Cât de bune pot fi politicile care protejează pădurile rămase în creștere veche a Europei, dacă oamenii care le protejează sunt în pericol?”, întreabă Kelsey Perlman, o campanie pentru pădure și climă la Fern, o organizație din Bruxelles, dedicată protejării pădurilor și drepturilor oamenilor, în funcție de ele, și un membru al rețelei EEB.

“UE și statele sale membre trebuie să combată urgent corupția care distruge pădurile, precum și să apere viața oamenilor”.

 “În Europa, ca și în alte părți, localnicii aflați în primele linii ale luptei împotriva defrișărilor dețin cunoștințe detaliate, înrădăcinate în experiențele personale din pădurile lor. Munca lor ne avantajează pe toți și trebuie să fie împuterniciți să o continue”, adaugă el.

Neglijență în serviciu

Fern, împreună cu peste 50 de ONG-uri, au trimis o scrisoare comună președintelui României, Klaus Iohannis. Semnatarii subliniază modul în care decesele celor care își pun siguranța vieții personale pentru a apăra pădurile seculare a României sunt de neiertat și solicită acțiuni pentru protejarea lucrătorilor forestieri din România și a pădurilor sale. În plus, “We Move Europe”, o inițiativă de mobilizare a cetățenilor, a publicat o petiție care solicită o anchetă imparțială și transparentă cu privire la moartea lui Liviu Pop. În momentul scrierii, deja fusese semnată de aproape 130.000 de persoane. Deși România găzduiește ultimele păduri virgine mari ale Europei, acestea se diminuează rapid. Numai între 1990 și 2011, 366.000 de hectare de pădure au fost exploatate ilegal în țară. Situația nu s-a îmbunătățit de atunci. Între 2013 și 2018, exploatarea forestieră a depășit cotele din planurile de gestionare a pădurilor cu mai mult de 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, potrivit unui raport al guvernului emis de Agent Green. Mai mult, nu se cunoaște originea a peste două cincimi din cheresteaua românească, potrivit cercetărilor efectuate de UE.

Pentru a pune amploarea dezastrului în context, Greenpeace România estimează că România pierde maximum trei hectare din suprafața totală a pădurii în fiecare oră, ca urmare a degradării, a exploatării ilegale și legale.

Problemă globală

“Din păcate, uciderea din România nu a fost un incident izolat”, observă Nick Meynen, responsabilul politic al EEB pentru justiția economică și de mediu.

“Majoritatea crimelor se petrec în pădurile tropicale, cum ar fi Amazonul, dar apărarea mediului este o muncă periculoasă și în Europa”.

Din Filipine și India până în Brazilia și Columbia și în multe alte țări, peste 160 de apărători ai mediului au fost uciși în 2018, iar alte mii au fost incriminate și hărțuite, potrivit unui raport al organizației de justiție de mediu Global Witness.

Atlasul Justiției de Mediu, în care este implicată EEB, înregistrează și evidențiază nu numai conflictele de mediu, ci și multe dintre cazurile de abuz, vizate fiind comunitățile indigene și apărători de mediu.

“Avem nevoie urgentă de a proteja mai bine protectorii. Ei sunt păzitorii «mașinilor» care ne oferă oxigenul de care avem nevoie pentru supraviețuirea noastră”, îndeamnă Meynen.

Lasă un comentariu