PORCII AR PUTEA SĂ DEA PESTE CAP ADEVĂRURILE LUMII…

Distribuie pe:

În cadrul unui experiment radical, prin care au vrut să afle ce înseamnă „a fi viu", oamenii de știință au restabilit circulația cerebrală și o parte a activității celulare în creierul unor porci, după ce animalele au fost sacrificate într-un abator.

Rezultatele experimentului, deși efectuat pe porci și nu pe oameni, readuc în discuție valabilitatea teoriei, - general acceptată - potrivit căreia, după moarte, celulele creierului suferă leziuni bruște și ireversibile.

În schimb, concluziile studiului, publicate în revista Nature, demonstrează că creierul unui mamifer mare „păstrează o anumită capacitate de refacere a circulației și anumite activități celulare la nivelul creierului, timp de câteva ore după moarte".

„Cea ce deducem din cercetarea noastră este că moartea celulelor cerebrale se produce într-un interval de timp mai mare decât am crezut până acum", au declarat autorii studiului. Cu alte cuvinte, fenomenul nu se petrece în câteva secunde sau în câteva minute după moarte, ci, spun aceștia, „este vorba de un proces gradual, treptat, și în unele cazuri, moartea celulară poate fi amânată". Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că în creierul porcilor nu au observat niciun fel de activitate care să indice funcționarea normală a acestuia, sau elemente cum ar fi starea de conștiență. „Acesta nu este un creier viu, dar este un creier activ din punct de vedere celular", au precizat autorii.

Lucrarea ar putea furniza oamenilor de știință noi modalități de a studia activitatea cerebrală, oferindu-le posibilitatea de a examina diverse funcții ale creierului intact într-un mod care nu a fost posibil până acum, fapt ce i-ar putea ajuta pe specialiști să înțeleagă mai bine bolile cerebrale sau efectele leziunilor de la nivelul creierului, spun cercetătorii.

Dr. Neel Singhal, profesor asistent de neurologie la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că lucrarea a constituit o „provocare", inclusiv din cauza unor probleme de ordin etic. De exemplu, deși oamenii de știință sunt departe de a reuși să restabilească funcția creierului la persoanele cu leziuni cerebrale grave, dacă așa ceva este totuși posibil, „atunci ar trebui să reformulăm definiția morții cerebrale", a spus Singhal. (sursa - livesience.org)

 

Lasă un comentariu