ANUL TRECUT, ROMÂNII AU BĂUT VIN DIN IMPORT DE PESTE 60 DE MILIOANE DE EURO!

Distribuie pe:

Datele Biroului European de Statistică - Eurostat arată că, în anul 2018, România a importat din țările Uniunii Europene (UE) vin în valoare de peste 46 de milioane de euro și a exportat vin în valoare de doar 24,9 milioane de euro. În țările din afara UE, România a exportat vin de 5,471 milioane de euro și a importat de 15,6 milioane de euro.

Anul trecut, producția de vin din UE (incluzând vin spumant și must) a ajuns la 15 miliarde de litri, cele mai mari producții fiind în Italia, Spania, Franța, urmate de Portugalia, Germania și Ungaria. Statele membre UE au exportat vin în valoare de 22,7 miliarde de euro, peste jumătate din această cantitate fiind exportată în țări membre UE (11,6 miliarde de euro). Țările membre UE au mai exportat vin în Statele Unite ale Americii (în valoare de 3,8 miliarde de euro), în Elveția și China (câte 1 miliard de euro), în Canada (0,9 miliarde de euro) și în Japonia și Hong Kong (câte 0,8 miliarde de euro).

Franța este prima în topul exportatorilor în afara UE cu 5,4 miliarde de euro, reprezentând 47% din exporturile extra-UE ale statelor membre, urmată de Italia cu 26% și Spania cu 10%.

În total, statele membre UE au importat vin în valoare de 13,4 miliarde de euro și doar 20% din importul de vin a provenit din state extra-UE, printre care Chile, Australia, SUA, Africa de Sud și Noua Zeelandă.

Marea Britanie a importat cel mai mult vin, în valoare de 1,2 miliarde de euro, reprezentând 47% din importurile din țări din afara Uniunii Europene, urmată Germania, Olanda și Franța.

Lasă un comentariu