SFÂNTUL APOSTOL ANDREI, OCROTITORUL ROMÂNILOR

Distribuie pe:

În urmă cu 4 ani, am fost în pelerinaj la Mănăstirea Dervent, din Dobrogea, acolo unde există o mărturie despre apostolatul întâiului chemat de Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei, cel care a propovăduit creștinismul pe pământul de azi al României. Am trecut Dunărea, cu bacul, pe la Călărași, iar când am ajuns în Dobrogea, la Ostrov, și am pășit pe pământul în care, în urmă cu două milenii, a călcat Apostolul Andrei, am trăit o emoție puternică. În Mănăstirea Dervent am trecut pe sub crucea Sfântului Andrei, mi-am astâmpărat setea cu apa din izvorul care îi poartă numele și m-am rugat în biserică pentru sănătatea trupească și sufletească. De acolo am poposit în valea Casimcei, în peștera devenită locaș de închinăciune, unde tradiția spune că Sfântul Andrei și-a făcut o locuință. Câțiva ani a propovăduit triburilor traco dacice și ale sciților până spre izvoarele Niprului, Nistrului și în localitățile Deltei Dunării, înființând comunități creștine la Histria, Tomis, Calatis, Odessus. Pe aceste locuri, unde Ovidiu lăuda pe daci și își blestema soarta, a aruncat sămânța Evangheliei, cel întâi chemat de Mântuitor, Andrei Apostolul. Și-a făcut ucenici pe închinătorii lui Zalmoxe, arătându-le pe adevăratul părinte al luminilor - Hristos-lumina lumii, prin semne și minuni a convertit pe mulți din cetățile dacice așezate pe Dunăre, pe malul râurilor mari, precum și în păduri și munți.

În Sinaxarul Bisericii Ortodoxe, pe 30 noiembrie, se prăznuiește Sfântul Andrei - Apostolul traco-dacilor, ocrotitorul României. Pentru aceasta, obștea noastră creștină este considerată Biserica lui Hristos-Biserică Apostolică, cu credința cea adevărată de la Mântuitor, nu de la oameni, și își păstrează identitatea ei națională, în același timp este în comuniune cu toate Bisericile ortodoxe, surori apostolice apărute în timp și cu Biserica Greco catolică - biserică soră, fiindcă are același cap, pe Iisus Hristos, și aceeași părinți: Sfinții Apostoli sau urmașii lor.

Sfintele Scripturi și Scrierile sfinte ne istorisesc că Andrei era fratele mai mic al Apostolului Simon-Petru, originari din Betsaida Galilei, inițiați în pescuit din copilărie. A învățat legea și profeții în Sinagogă, și fiind înclinat spre rugăciune, de tânăr se apropie de Sfântul Ioan Botezătorul în pustia Iordanului, devenind ucenicul acestuia. La botezul lui Iisus, fiind aproape de Profet, i-a ascultat spusa: “Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii!...” ( Ioan I,29). Apostolul Andrei era nelipsit de lângă Mântuitor, iar după Pogorârea Sfântului Duh, sorții au căzut să propovăduiască în Asia, Pontul Euxin (Marea Neagră), sudul Dunării până în Ahaia. Trece la Domnul în anul 87, la Roma, pironit pe o cruce din lemn de tei, sub formă de X.

În tradițiile poporului român, de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit și fiecare membru al familiei trebuie să-și semene propriul grâu. Boabele de grâu se pun într-un vas, cu un strat subțire de pământ care este udat constant. De Anul Nou se interpretează norocul și sănătatea ce va fi hărăzită fiecăruia în anul ce va urma, în funcție de înălțimea și grosimea firelor de grâu. Conform unei alte tradiții, în podul casei sunt urcate 12 cepe sănătoase care să fie lăsate până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe i se atribuie numele unei luni. Cepele care s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolțit - luni favorabile recoltei. În ziua de Sfântul Andrei nu se împrumută bani, altfel vei aduce paguba casei. Este indicat să depui eforturi ca să recuperezi banii care ți se datorează, sau să plătești datoriile pe care le ai. De asemenea, casele trebuie unse la uși și la geamuri cu usturoi și tot cu usturoi se ung țărușii de la porți, frunțile și piepturile celor care locuiesc în casă. Oalele și cănile trebuie întoarse cu gura în jos și firmituri de pâine se întind afară, pentru ca strigoii să nu caute mâncare în cămări.

Redacția cotidianului “Cuvântul liber”, ziarul de suflet al mureșenilor, urează cititorilor și colaboratorilor cu numele Andrei, Andreea, multă sănătate, noroc și un sincer “La mulți ani!”.

Lasă un comentariu