PROIECT LEGISLATIV: 4 IUNIE, ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON. UDMR: „O JIGNIRE LA ADRESA MAGHIARILOR!"

Distribuie pe:

Marți, 3 decembrie, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a avizat, cu voturile parlamentarilor PSD și PMP, proiectul de lege care prevede declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon.

Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat în data de 21 octombrie a.c., a fost inițiat de senatorii Titus Corlățean și Șerban Nicolae, membri ai Partidului Social Democrat.

„Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor. Fondurile destinate organizării acestor evenimente pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităților și instituțiilor publice.

Organizațiile neguvernamentale și reprezentații societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale", arată inițiatorii.

Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, iar Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

„Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu (…) Tratatul reprezintă unul dintre instrumentele juridice fundamentale care guvernează desfășurarea relațiilor bilateral româno-ungare. Respectarea prevederilor sale - și a celorlalte norme ale dreptului internațional relevante - este o condiție «sine qua non» a dezvoltării relațiilor dintre cele două state, în conformitate cu valorile unei Europe unite, a libertății, democrației, statului de drept și a solidarității", se specifică în expunerea de motive.

Reacția UDMR nu s-a lăsat așteptată: „Declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon nu ajută cu nimic buna conviețuire româno-maghiară, și, mai mult, este o insultă la adresa comunității maghiare din România. Am convingerea fermă că acest proiect de lege nu limitează doar buna conviețuire, dar și viitorul comun al celor două etnii", a scris deputatul Attila Korodi, pe pagina sa de socializare, criticând faptul că un fost ministru de Externe - Titus Corlățean - poate să susțină un asemenea proiect legislativ: „România poate să devină o țară puternică, cu condiția să își respecte toți cetățenii, și ar putea să găsească o sărbătoare care nu ne desparte, dimpotrivă, ne apropie, prin crearea unui cadru propice pentru acceptarea minorităților și respectului reciproc. Este inadmisibil ca unii politicieni - în acest caz chiar un fost ministru de externe - se folosesc de relația româno-maghiară în scopuri strict personale, din dorința de a-și face capital politic", afirmă Korodi, subliniind că UDMR  se va opune când proiectul de lege va ajunge la votul final din plen.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat și de plenul Camerei Deputaților, România va sărbători, în fiecare an, Tratatul de la Trianon.

Lasă un comentariu