1 DECEMBRIE, LA ALBA IULIA. PRIMUL AN DIN NOUL SECOL

Distribuie pe:

O adevărată atmosferă de sărbătoare am regăsit în orașul regal ca o bijuterie arhitecturală, în special Catedrala Încoronării din Alba Iulia Carolina, cu prilejul invitației din partea Casei memoriale “Avram Iancu” și a lui George Simion, care și-a lansat acolo formațiunea politică de mare viitor, AUR, pentru Unirea Românilor.

Din programul bogat al “Festivalului de România”, care a început încă din 20 noiembrie, am reținut: “Patria Recunoscătoare”, “Clopotele Întregirii”, “Alba Iulia, trecut, prezent”, “Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire”, “1918-2019”, sesiune științifică, Festivalul național “Ambasadorii Unirii”, parada portului popular, Te Deum la Catedrala Încoronării, Crosul Unirii în șanțurile Cetății Alba Iulia Carolina, “Hora Unității” cu prezentarea soliilor, Școala de folk la Palatul Copiilor, “Bat clopotele cântând Reîntregirea”, salonul internațional de machete statice. În 26 noiembrie - Spațiul cuvintelor, vernisaj Museikon, folclorul în muzica clasică, recital de pian și vioară, susținut de Fatma Gocek din Turcia, Armata Română 1916-1918, în 27 noiembrie - Alba Iulia în acuarelă, cărțile Unirii în colecțiile bibliotecii, “Alba Iulia și Marea Unire”, personalități ale Marii Uniri, Nemăsurata ispită a Puterii, Gheorghe Martinuzzi, adevăratul rege al Transilvaniei în secolul al XVI-lea, în 30 noiembrie - ceremonie militară cu depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui I.C.Brătianu, aceleași la statuia lui Iuliu Maniu, “Povești în parc”, regia Decebal Marin, spectacol de teatru la Teatrul de Păpuși “Prichindel”. Ceremonie militară la statuia lui Mihai Viteazul, la cele ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria, arborarea Drapelului Național al României în piața Tricolorului, pe esplanada Catedralei Încoronării. La Salonul de artă al Uniunii Artiștilor plastici din România, vernisaj de expoziție, la galeriile UAP ale municipiului, folk și vers românesc la bibliotecă, “Independența României” - proiecție film mut cu acompaniament live, narator Irina Nistor, Teatrul “Act” fiind prezent prin Marcel Iureș, pe care l-am revăzut recent în filmul “Octav”, la care mărturisește că ține cel mai mult, în recenta perioadă, constatarea mea fiind că a devenit nostalgic, un rol magnific acolo, făcând Vlad Rădescu, chiar și negativ, episodic.

În 1 Decembrie, când am ajuns și noi, am alergat efectiv de la ceremonia militară la Marea Adunare Națională și Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, citirea Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia, reconstituirea istorică fiind și în filmul “Cardinalul”, recent, unde Radu Botar e strălucitor în rol. Dar cel mai interesant mi s-a părut congresul de înființare a alianței AUR a lui George Simion, la Casa Sindicatelor, unde am regăsit o atmosferă tinerească mult peste ultimul eveniment la care am fost acolo, concert Phoenix, în altă sală, însă. Ceremonia militară cu defilarea trupelor și tehnicii militare i-a făcut efectiv nevăzuți pe cei care au trecut neobservați de această dată, prim ministrul Orban și europarlamentarul Rareș Bogdan, cu regret, nu știam că vor fi prezenți acolo, ca atare nici nu i-am văzut, cei mai mulți dintre noi. La retragerea Armatei Române cu torțe eram deja acasă și urmăream spectacolul pe internet. Motiv pentru care îi mulțumim președintelui Casei memoriale “Avram Iancu”, Ioan Berța, din nou. A fost o ocazie deosebită de a simți românește, alături de patrioți, ca profesorul Avram Tripon și profesoara Laura Felicia Dălălău, cu care am călătorit în condiții de vis în autocar. Felicitări în mod deosebit lui George Simion. Pentru el am fost, de fapt, la Alba Iulia, de dragul iubirii lui de țară și de Basarabia! Cine a fost o dată la Chișinău (aici m-aș lăuda că am fost cu mult înaintea președintelui țării, ca fapt divers, în liceu, el a fost abia după ce ajunsese la Cotroceni, obligat de funcție) nu poate să nu rămână cu certitudinea că până acolo și mult mai departe e tot  țara noastră. Chiar și la Balcic, în Bulgaria, la castelul Reginei Maria. Ca atare, Alianța lui George Simion e menită să înglobeze români, de la cei de rând și societate civilă și persoane implicate în administrația publică, AUR va fi forța care va putea reprezenta politic toți românii! Visul Unirii românilor de pretutindeni este cel mai frumos posibil, care merită ce mi-a scris în autograful lui de pe carte: deviza “Lupta continuă”!

Foto: ALEX CRISTESCU

Lasă un comentariu