ACTIVITATEA FIZICĂ SCADE LA JUMĂTATE RISCUL DE CANCER LA PROSTATĂ

Distribuie pe:

O echipă de cercetători britanici de la Școala Medicală din Bristol, citată de descopera.ro, a constatat că bărbații care se mențin activi își pot înjumătăți riscul de cancer la prostată.

“În studiul nostru, finanțat de Fondul Mondial pentru Cercetări asupra Cancerului, am utilizat o metodă de măsurare a activității fizice în rândul a 79.148 de bărbați cu cancer de prostată și 61.106 care nu au fost diagnosticați cu această afecțiune, cu vârste de peste 50 de ani.

Ne-am bazat, cu precădere, pe analiza variațiilor din secvența ADN, asociate activității fizice, mai degrabă decât pe nivelul de mișcare autoraportat de subiecți.

Astfel, am descoperit că subiecții cu cel mai mare nivel de activitate fizică prezentau o reducere cu 51% a riscului de cancer la prostată în comparație cu cei mai puțin activi. Exercițiile fizice, printre care se numără și grădinăritul sau mersul pe jos, au un efect de protecție mult mai important decât se credea anterior.

Cu cât nivelul de activitate este mai mare, cu atât este mai bine, arată concluziile noastre, de aceea recomandăm ca bărbații să fie cât mai activi fizic. Dovezile noastre sugerează clar că a fi activ este benefic în ceea ce privește riscul de cancer la prostată. Însă, nu este necesar să fie o activitate viguroasă sau să se practice sporturi de echipă. Este suficient să se miște corpul, prin activități ce pot fi incluse în rutina zilnică.

Acest studiu este cel mai amplu de acest tip, care utilizează o metodă relativ nouă ce completează cercetările observaționale actuale pentru a determina cauzele cancerului de prostată.

Numai în Marea Britanie, în medie, aproximativ unul din șase bărbați este diagnosticat cu cancer la prostată, însă acest risc ar putea scădea la 1 din 12 în cazul bărbaților care au un nivel ridicat de activitate fizică.

Studiul a analizat efectul a 22 de factori de risc asupra cancerului de prostată, însă rezultatele legate de activitatea fizică au fost cele mai izbitoare”, explică oamenii de știință britanici.

 

Lasă un comentariu