FEMEILE INACTIVE FIZIC AU UN RISC DE DECES DE 4 ORI MAI MARE

Distribuie pe:

Cercetătorii spanioli de la Spitalul Universitar “A Coruna”, citați de descopera.ro, susțin că femeile care nu sunt în formă au un risc de aproximativ patru ori mai mare de deces în urma afecțiunilor cardiovasculare sau din alte cauze, în comparație cu cele care prezintă o capacitate bună de efort fizic.

“Rata anuală de deces din cauza bolilor cardiovasculare (BCV) a fost de aproape patru ori mai mare în cazul femeilor cu o capacitate deficitară de exerciții fizice, în timp ce rata de deces din alte cauze a fost de peste patru ori mai mare. Totodată, s-a observat o dublare a numărului de decese anuale asociate cancerului.

La studiul nostru, au participat 4.714 femei, cu o vârstă medie de 64 de ani, supuse unor investigații ecocardiografice pe banda de alergare în urma unor boli coronariere cunoscute sau suspectate.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 4,6 ani, au fost consemnate 345 de decese asociate bolilor cardiovasculare (BCV), 164 în urma cancerului și 203 decese din alte cauze. Rata anuală de deces cauzată de BCV a fost de 2,2% mai mare la femeile cu o capacitate deficitară de exerciții fizice, comparativ cu 0,6% la persoanele care erau în formă.

Rata anuală de deces asociat cancerului a fost de 0,9% la femeile cu o capacitate deficitară de exerciții fizice, în comparație cu 0,4% la cele cu activitate fizică regulată, iar rata anuală de deces din alte cauze a fost de 1,4% la femeile cu o capacitate deficitară de exerciții fizice, comparativ cu 0,3% la cele cu o formă fizică bună.

În timpul cercetării, am evaluat, de asemenea, funcția ventriculului stâng, una dintre camerele de pompare ale inimii. Astfel, am descoperit că pacientele cu activitate cardiacă deficitară în timpul exercițiilor fizice au prezentat un risc mai mare de deces din cauza BCV pe perioada monitorizării.

Analizând ambele examinări, femeile a căror inimă funcționează normal în timpul exercițiilor fizice au o probabilitate mică de eveniment cardiovascular. Însă, în cazul în care capacitatea lor de efort fizic este deficitară, ele prezintă și un risc de cancer sau deces din alte cauze. Cea mai bună situație este de a avea o performanță cardiacă normală în timpul exercițiilor fizice și o bună capacitate de efort.

Recomandarea noastră este să faceți exerciții fizice cât de mult puteți, deoarece activitatea fizică protejează de decesul din orice cauză”, atrag atenția oamenii de știință spanioli. 

Lasă un comentariu