ORDINUL “STEAUA ROMÂNIEI” A AJUNS LA CELEBRA DESTINATARĂ

Distribuie pe:

Celebra soprană Virginia Zeani a primit, zilele acestea, distincția “Steaua României” în Grad de Cavaler, acordată de președintele Iohannis în august 2016. În Florida, reședința doamnei Zeani, a fost o mare bucurie primirea acestui ordin, decernat “în semn de înaltă apreciere pentru talentul excepțional cu care a strălucit pe marile scene ale lumii, impunându-se drept un reper al școlii românești de canto și contribuind la formarea tinerelor generații de interpreți, precum și pentru dăruirea cu care a promovat imaginea României în lume”, potrivit decretului de decorare.

Virginia Zeani (Zăhan), născută în 1925, la Solovăstru, județul Mureș, ocupă un loc aparte pe scena teatrului liric mondial, fiind considerată una dintre cele mai bune interprete a rolului Violettei, din Traviata, chiar în perioada în care activa pe scenele lumii celebra Maria Callas.

“Galeria marilor personalități ale operei secolului al XX-lea, formată, printre altele, din Luisa Tetrazzini, Amelia Galli-Curci, Toti dal Monte, Zinca Milanov, Lily Pons, Rosa Ponselle, Renata Tebaldi, Anita Cerquetti, Elisabeth Schwarzkopf, Leila Gencer, Montserrat Caballe, Renara Scotto, Mirella Freni, Birgit Nilsson, Leontyne Price, Shirley Verrett și nemuritoarea Maria Callas, ar fi incompletă și mult mai săracă fără grandioasa Virginia Zeani. Consonanța unor condiții de destin împletită cu valori individuale au făcut ca această artistă, unică, să dea lumii o viziune sintetică uimitoare asupra OPEREI”, notează egco.ro.

Virginia Zeani este cunoscută drept una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din a doua jumătate a secolului XX, “timp de 25 de ani - “prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma, cântând împreună cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti”(wikipedia.org).

Ordinul național “Steaua României” este cel mai vechi ordin național; a fost creat în 1864 de Cuza Vodă, fiind acordat, în acea perioadă, într-un număr redus. După proclamarea Independenței, Carol I înființează acest ordin printr-o lege din 1877. A fost abrogat și reînființat în decembrie 1998, fiind stabilite 5 grade: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci.

Este cea mai înaltă distincție acordată de statul român.

Reamintim că, la Târgu-Mureș, dar și în alte orașe din arealul transilvan, se desfășoară, începând din 2017, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”, ajuns anul acesta la cea de a III-a ediție, organizată în parteneriat cu Primăria, Consiliul Județean și Instituția Prefectului - Județul Mureș, în semn de prețuire pentru celebra soprană, originară din județul nostru.

Lasă un comentariu