AN NOU - METEHNE VECHI

Distribuie pe:

“Gradul de civilizație al unui popor se măsoară după felul în care își tratează animalele”, spunea Mahatma Gandhi.

După febra pregătirilor, trecerea în Noul An a fost marcată pe întreg Globul. Cu tradiții locale, dar și spectacole de lumini și muzică, marile orașe ale lumii (și nu numai) au pășit în noul an cu manifestări impresionante, cu tot felul de efecte speciale. Potrivit unei superstiții, în noaptea de Revelion, se spune că zgomotul alungă spiritele rele. Se pare că, în entuziasmul Noul An, a fost alungată și umanitatea, în unele situații. Vorba cântecului, “Cine-i om și cine-i câine?”

Știrile despre petrecerile ce au marcat trecerea dintre ani au fost umbrite însă de un caz șocant în Satu Mare, unde mai mulți tineri au băgat în gura unui câine o petardă, care apoi a explodat. Actul de cruzime s-a petrecut pe o stradă circulată.

Animalul a supraviețuit, dar și-a pierdut un ochi, fiind în prezent în grija unei Asociații de protecție a animalelor și propus spre adopție.

Conform art. 25, lit. e, din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, “Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală între 1.200 lei și 120.000 lei rănirea sau schingiuirea animalelor”. De asemenea, precizează, la alin. 2, că “în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. (1), instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani”.

Legislația națională are prevederi clare și în ceea ce privește comercializarea și folosirea petardelor și artificiilor, doar că acestea sunt ignorate de mulți, din necunoaștere sau autosuficiență.

Din păcate, cazul semnalat la Satu Mare nu e singular în spațiul mioritic. S-au stârnit numeroase reacții. S-a susținut că lipsa intervenției autorităților, a simțului civic și educației, a celor șapte ani de acasă, naște monștri, rebuturi ale societății. S-a dat vina și pe sistemul social, mutilat de prostie, indiferență, parvenitism și dorința de a obține, fără niciun efort, avantaje nemeritate. De asemenea, s-au amintit și obligațiile (morale și legale) pe care le au proprietarii/deținătorii de animale de companie. Ambele tabere au argumente în susținerea punctului de vedere. Fără a radicaliza, trebuie totuși subliniat că distracția nu justifică și nu ar trebui să includă, sub nicio formă, cruzimea.

Au fost și numeroase petiții care au cerut interzicerea focurilor de artificii, a petardelor, “care pot prezenta riscuri serioase pentru siguranța publică și pentru mediu. Focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom). În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant. În perioada sărbătorilor de iarnă, petardele și focurile de artificii devin veritabile coșmaruri pentru animale, fie că sunt de companie sau sălbatice. Zgomotele puternice și impulsurile luminoase provoacă un stres teribil. Dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și de clădiri. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință. Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși, într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului perceput. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat. Micile mamifere își părăsesc cuibul, din cauza sperieturii, și adesea nu-l mai regăsesc. Petardele au un efect catastrofal asupra liliecilor, care se bazează pe undele sonore (ecolocație) pentru a zbura și a se orienta.

Ecosistemele acvatice sunt puternic afectate de reziduurile artificiilor care cad în urma exploziei, aterizând în râuri, lacuri și iazuri”, se susținea în petiția pentru interzicerea focurilor de artificii în municipiul Satu Mare.

Activiștii de mediu apelează la eforturi în vederea asigurării sustenabilității.

Petiții similare, prin care se sublinia pericolul pe care-l reprezintă artificiile și petardele asupra oamenilor, nu doar asupra animalelor, au fost depuse nu numai la nivel național, ci și în orașele lumii. Un exemplu îl poate reprezenta Parisul, unde se pune accent mai degrabă pe spectacole de lumini și raze laser și unde persoanele fizice nu au voie să lanseze artificii. Și metropole precum New York sau Sydney interzic persoanelor private să lanseze artificii și pocnitori. Așadar, siguranța primează și spiritele rele pot fi alungate și fără victime (umane și animale) colaterale.

Lasă un comentariu