JUMĂTATE DIN AUTOTURISMELE ÎNMATRICULATE ÎN ROMÂNIA SUNT MAI “BĂTRÂNE” DE 16 ANI!

Distribuie pe:

Un studiu al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme arată că jumătate dintre mașinile înmatriculate în România sunt mai vechi de 16 ani, doar 20% din mașinile existente în prezent pe drumurile din țara noastră fiind mai noi de 10 ani, ceea ce înseamnă poluare, riscuri pentru șoferi, dar și costuri mai mari de întreținere a autoturismelor.

“România are în acest moment un număr record de mașini: 8 milioane. Dintre acestea, jumătate au peste 16 ani, iar circa 30% au între 11 și 15 ani. Numărul mașinilor vechi din parcul auto românesc este explicabil. Numai în 2019, numărul autoturismelor a crescut cu 600.000, aproximativ 7%. Doar 160.000 au fost noi, iar peste 440.000 au fost aduse la mâna a doua din Europa.

Ca să descurajeze importurile de mașini vechi, dar mai ales ca să reducă poluarea, mai multe ministere și instituții din subordinea Guvernului au întocmit un plan integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice, prin care se intenționează ca, până în 2030, să fie interzise înmatriculările de mașini poluante, de la non euro până la euro 4, fiind permise doar mașinile euro 5, 6 sau hibride și electrice.

O altă măsură care va opri o parte din importurile de mașini vechi se va aplica începând din anul 2021, când vor fi interzise înmatriculările de mașini cu volan pe dreapta din Marea Britanie”, precizează sursa citată.

Lasă un comentariu