DESPRE PENSIILE SPECIALE

Distribuie pe:

În spațial public există o discuție aprinsă despre “pensiile speciale”. Deoarece foarte mulți “specialiști” vorbesc cu ardoare, fiecare spunând ceva despre legile care stau la baza acestora, voi încerca să sintetizez situația celor care îi avantajează.

În primul rând, nu există vreo lege privind pensiile speciale. Este o denumire populară folosită și de “specialiști” lansată cândva de cineva, fără să explice la ce se referă. Toate aceste pensii de care se discută sunt denumite în lege ca fiind pensii de serviciu.

Pensiile militare de serviciu. Ele sunt specificate în lege, unde se indică modul de calculare. Calculul valorii pensiei militare se face aplicând un procent (de regulă 80%) din solda militarului respectiv. În general, sunt valori decente, corespunzătoare sarcinilor și restricțiilor pe care aceștia le au. Sursa de finanțare, conform legii, sunt bugetul ministerului apărării sau a ministerului de interne, fiind direcționate din bugetul general. Ele sunt separate de bugetul destinat pensiilor civile, care rezultă din contributivitate.

O singură problemă se poate identifica, și anume pensiile magistraților militari, care suferă de aceeași problemă pe care o redau mai jos în analiza pensiilor magistraților.

Pensiile magistraților. Și în acest caz legea le denumește pensii de serviciu. Modul de calculare a acestor pensii este:

- Magistrații, pe tot parcursul profesional, au contribuit la fondul de pensii civil. La ieșirea la pensie se calculează valoarea pensiei, ca la toți cei care au contribuit (principiul contribuității) în valoare de P1.La această valoare (care va fi plătită din fondul de pensii contributiv) se adaugă o valoare P2 care se va plăti din bugetul consolidat rezultând valoarea totală a pensiei P.

De unde provine valoarea mare a acestor pensii, care uneori depășește salariul avut înainte de pensionare?

Se folosește un viciu de formulare în lege. (voit introdus în lege, sau nu.). Nu sunt sigur, dar cred că așa se întâmpla și înainte de 1989.

Acest viciu este că în lege se prevede calcularea valorii pensiei, pornind de la valoarea venitului realizat în ultima lună de dinaintea ieșirii la pensie. Corect ar fi fost să se folosească “salariul brut lunar” realizat în ultimul an. Acest viciu de exprimare a legii a fost folosit, după părerea mea, incorect, cel puțin în ultimii 20 de ani.

Cu acordul tacit al șefilor direcți, care folosesc și pentru ei acest lucru, magistrații nu iau concediu pe anul precedent. Conform legilor în vigoare, acești bani pot fi plătiți anul următor și de regulă se plătesc în luna premergătoare ieșirii la pensie. Astfel încât valoarea venitului în luna premergătoare ieșirii la pensie se mărește, uneori se adăuga valoarea unui salariu lunar. Și dacă s-ar calcula media venitului anual, adăugarea acestei valori duce la o creștere de cel puțin 15%.

O altă stratagemă folosită este plata unor prime în ultima lună (egală cu cel puțin un salariu) sau a altor sume pentru diferite lucruri.

Să luăm exemplul unui magistrat care avea în ultima lună un salariu brut lunar de 15.000 - 80% din acesta ar fi fost 12.000 lei. Aceasta ar fi trebuit să fie pensia primită de acesta.

Folosind stratagema de mai sus, primind valoarea concediului din anul precedent (sau numai parțial) de regulă el va avea un spor la venit de măcar

5.000 de lei. Dacă mai primește o primă de 2.000 de lei, venitul lui se va apropia de 22.000 lei, 80%

din această valoare este de 16.000.

Practic, în momentul ieșirii la pensie acesta are un salariu brut lunar care se apropie de 20.000. Profitând de stratagema de mai sus (salariul pentru concediu, prime, ore suplimentare etc.) ajunge să i se stabilească o pensie mai mare decât salariul avut înainte de pensionare.

Care ar fi soluția:

- Să se analizeze cât ar fi sporurile adăugate. Scăzând aceste sporuri din valoarea stabilită anterior, să se calculeze cât ar fi trebuit să fie pensia corectă și să se impoziteze pensia, până aceasta ajunge la valoarea pensiei corecte.

- Pentru viitor, ar trebui să se modifice legea în care să se prevadă valoarea brută a salariului și nu a veniturilor.

Lasă un comentariu