TĂCEREA E DE AUR. DAR NICI SURDO-MUT NU E ÎNCÂNTĂTOR SĂ FII

Distribuie pe:

Aflăm că UDMR a blocat legea prin care limbajul semnelor să devină o limbă oficială. Adriana Săftoiu, deputat PNL, a inițiat o lege pentru ca limbajul semnelor să devină oficială, iar autoritățile publice să asigure un interpret pentru persoanele surdo-mute. Motivul pentru care UDMR a blocat legea este că insistă a se introduce în textul de lege, conform limbii lor materne, fiindcă, zic ei, limba semnelor române este diferită de cea maghiară. Ea a postat pe pagina ei de socializare: “Nu e o limbă vorbită, nu e ca și cum traduci în cuvinte din română sau maghiară într-o altă limbă...(...) E un mesaj, dintre multe altele postate și primite de la persoane surde, care spun că românii și maghiarii din România folosesc aceleași semene pentru a comunica. UDMR, preocupat brusc de soarta surzilor maghiari din România, a blocat o lege fără să știe, să înțeleagă, să cunoască faptul că limba semnelor, peste tot în lume, nu e o limbă vorbită, nu e ca și cum traduci în cuvinte din română sau maghiară într-o altă limbă, că sunt aceleași semne folosite de surzii din România, indiferent de etnie. Și o spun persoanele surde care folosesc LSR. Tocmai de aceea, limba semnelor este recunoscută în cele 48 de țări ca limbă oficială - maternală - a persoanelor surde din acele țări, nefiind definite în funcție de etnie, ci de țară”. Să recunoaștem, este interesant. Dar în caz că distinsa doamnă deputat ar fi inițiat o lege privind fluieratul, ar fi fost la fel, fiindcă musai trebuie să se fluiere bilingv, obligatoriu și în limba maghiară.

“Se va termina și această campanie. Și nimeni, dar nimeni nu s-a gândit la ei. Nici măcar să le asigure un interpret în LSR pentru a-i ajuta să înțeleagă despre ce mai spun. Probabil, nici măcar noi, auzitori și văzători, nu înțelegem prea bine despre ce e vorba. Dar voi vota cu greu pentru că nu le pasă decât de egoul lor. Atât!”, a postat Adriana Săftoiu pe pagina ei de socializare. Doamna deputat a mai avut o inițiativă legislativă, semnată de 54 de parlamentari ai formațiunilor din Opoziție precum și de la PSD și UDMR. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care televiziunile cu acoperire națională și locală vor subtitra filmele românești pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe auditive. “În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficiențe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire națională și locală vor asigura subtitrarea în limba română a operelor audioviziuale românești, cum sunt filmele cinematografice sau filmele realizate pentru televiziune - seriale, foiletoane și documentare”, prevede proiectul de lege. “Mă bucur enorm că am reușit să promovez această lege. Începând cu 1 ianuarie, persoanele surde și cu deficiențe de auz vor avea acces, în sfârșit, la filmele și documentarele difuzate de televiziuni”, afirmă Adriana Săftoiu pe pagina ei de socializare.

“Mai multe persoane surde din județul Argeș nu au putut să își reînoiască permisul de conducere (deși conduc de zeci de ani). Ambiguitatea este provocată de un ordin al Ministerului Sănătății. Brusc, surditatea a început să fie tratată ca o piedică în calea condusului și posesorii de permis au fost declarați inapți, deși erau la fel de surzi ca până ieri, când puteau să conducă. Culmea, o policlinică din Pitești le-a făcut o favoare: i-a declarat apți, dar le-a interzis să conducă noaptea.

Am invitat astăzi la Comisia pentru Drepturile Omului persoane care au avut până mai ieri permis de conducere, dar de azi nu mai au. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au putut lămuri nici situația din Argeș și nici ordinul atât de interpretabil și discriminatoriu. La nivel global, dreptul persoanelor surde de a conduce este recunoscut prin tratate internaționale, recunoscute de către România, pentru că surditatea nu limitează capacitatea unei persoane de a conduce. Condiția obligatorie e să adapteze oglinzile retrovizoare, iar ei respectă această condiție.

Controlul ORL în cazul persoanelor surde e un non-sens și să declari o persoană surdă inaptă pentru a avea permis de conducere, e încă o încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Pe 18 decembrie, Ministerul Sănătății e așteptat din nou la Comisie pentru clarificări. Sper ca doamna ministru Pantea să acorde ceva mai multă atenție acestei nedreptăți”. O altă postare din 18 decembrie 2019: “Am fost personal, acum trei săptămâni, la doamna ministru Pintea, să îi explic situația permiselor de conducere pentru persoanele cu deficiențe de auz și am insistat să avem un reprezentat în cunoștință de cauză, la audierea din 18 decembrie, adică azi, ca să discutăm adresa Ministerului care încalcă drepturile acestor persoane, drepturi asumate de România. Doamna Pintea, pe fugă (nu am năvălit intempestiv, am programat întâlnirea tocmai pentru a nu perturba programul și a putea să discutăm concentrate pe problemă) mi-a spus în cele cinici minute că domnul acela consilier, prezent la prima discuție, s-a reprezentat mai degrabă pe sine, și că nu îi cunoaște opiniile, dar, data viitoare, adică astăzi, va trimite pe cineva documentat și chiar ar fi util să trimit materiale pe subiect, dacă am. Am transmis documentele care certifică dreptul persoanelor surde de a avea permis, s-a transmis și invitația oficială, ieri s-a sunat de la secretariatul Comisiei pentru a verifica cine va veni. De la Minister ni s-a cerut să avem puțintică răbdare... și am avut până astăzi când nu a venit nimeni. Disprețul se dovedește neobosit. Cum se zice în popor, îi doare în cot! Pentru că pot!”

 

Lasă un comentariu