ÎMPREUNĂ PENTRU UN INTERNET MAI BUN!

Distribuie pe:

Acesta este îndemnul pe care îl adresează specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș, tuturor celor care accesează și utilizează mediul online, mai exact internetul, una din aplicațiile preferate de utilizatorii care o accesează ușor, prin intermediul aparatelor profesionale și nu numai.

Accentul pe acest segment vine în contextul “ZILEI SIGURANȚEI PE INTERNET”, marcată anual, la începutul lunii februarie, din anul 2004, la nivel internațional, și în România din anul 2008. Activitățile de informare și de prevenire, derulate de Centrul Regional Târgu-Mureș, se doresc a fi un exercițiu de sensibilizare a riscurilor care există în acest mediu on-line și posibilității fiecăruia dintre noi de a-l face un loc sigur, prin utilizarea tehnologiei digitale în mod responsabil.

Deși este înțeles ca un serviciu care îmbunătățește viața oamenilor, prin accesul la foarte multe informații din diverse domenii și care reduce distanțarea dintre oameni, mulți tineri înțeleg și folosesc în mod greșit această oportunitate, fiind conectați în permanență, ceea ce crește riscul de contact neautorizat a conturilor bancare, a conturilor de e-mail sau a datelor personale postate la achiziționarea de produse.

Utilizarea mediului online - o posibilă sursă de racolare a tinerilor de către traficanți

Ca să nu mai amintim și relaționarea pe rețelele de socializare și comunitățile on-line sau accesările pentru amuzament, aspecte periculoase, datorită faptului că, în acest fel, sunt transferate și vehiculate date și informații personale, care trebuie însă protejate și nu divulgate. Din această perspectivă, utilizarea mediului online trebuie privită și ca o posibilă sursă de racolare a tinerilor de către traficanți, diferiți infractori sau persoane rău-voitoare, motiv pentru care specialiștii noștri și partenerii implicați în combaterea fenomenului infracțional acordă o importanță deosebită spațiului virtual și desfășoară, totodată, o gamă largă de activități investigative, cu scop de prevenire a comiterii de infracțiuni prin intermediul internetului.

Nu uitați: neatenția și folosirea necorespunzătoare a acestui mijloc modern de comunicare duce la manipulare, furt sau ștergerea de date cu caracter personal, lucruri periculoase pentru oricine.

Nici persoanele juridice nu sunt excluse de la aceste vulnerabilități, acestea fiind expuse riscului accesării neautorizate a conturilor bancare gestionate online (parole, informații bancare etc.), în timp ce marea majoritate a utilizatorilor sunt ținta unor accesări de date personale ( adresa, C.N.P.) sau a unor momente personale (fotografii), efectele resimțindu-se în plan individual. De aici și importanța informării și prezentarea metodelor necesare protecției utilizatorilor în mediul virtual.

Activitate de prevenire

Pentru marcarea acestei zile, Centrul Regional Târgu-Mureș a derulat o activitate de prevenire, la una dintre casele de tip familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Harghita, pentru copiii instituționalizați, prin intermediul căreia au fost informați cu privire la avantajele, dar mai ales la dezavantajele acestui mijloc modern de comunicare. A fost interesant de aflat ce site-uri sunt preferate de copii, care sunt prietenii virtuali, numărul acestora, și dacă sunt cunoscuți sau adăugați la întâmplare, din dorința de a avea cât mai multe aprecieri, jocurile preferate și timpul petrecut în acest mediu virtual.

Sfaturi pentru navigarea în siguranță

Pentru ca informațiile privind utilizarea în siguranță a acestui mijloc modern de comunicare să fie cunoscute de un public numeros, toate activitățile de prevenire din această lună vor fi dedicate utilizării corespunzătoare a internetului și transmiterii de sfaturi pentru navigarea în siguranță, unele dintre acestea fiind redate în cele ce urmează: minorii să evite transmiterea prin intermediul Internetului a datelor de identitate proprii, ale persoanelor apropiate sau a fotografiilor personale; toate aceste lucruri ar putea fi folosite împotriva lor, de aceea trebuie explicat copiilor că este în interesul lor să rămână” ANONIMI”, pe cât posibil; să nu transmită/posteze vulgarități, amenințări sau injurii; cel mai bine ar fi să nu folosească sub nicio formă camera Web a computerului; să fie încurajați să comunice părinților ori altor membri ai familiei orice întâlnire în mediul real, cu persoane cunoscute prin Internet, chiar dacă persoanele cunoscute pe internet pretind a fi de vârsta lor; să nu accepte jocuri care le impun să treacă anumite “niveluri”, doar dacă își pun siguranța sau viața personală în pericol; să nu răspundă mesajelor supărătoare sau care conțin imagini nepotrivite, cu caracter pornografic sau jignitoare. RECOMANDARE: blocarea acestor persoane și anunțarea părinților despre acest aspect. Este binevenită o prudență în utilizarea rețelelor de socializare Facebook, Messenger etc. tocmai datorită faptului că acestea sunt principala sursă de racolare utilizată de traficanți.

Pentru părinți este importantă inițierea periodică a unor discuții cu minorii, referitoare la persoanele cu care aceștia interacționează pe Internet și activitățile pe care minorii le desfășoară în mediul online. RECOMANDARE: să acceseze internetul împreună cu copiii, pentru a fi la curent cu mediile virtuale preferate de aceștia.

Totuși, se recomandă ca părinții să nu restricționeze excesiv și fără justificare accesul copiilor la calculator și implicit la Internet.

Orice abuz poate fi raportat autorităților

Pentru ajutor în acest domeniu, vă informăm că orice abuz poate fi raportat autorităților, respectiv: Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu-Mureș, Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, fie în mod direct, fie online, prin accesarea numărului unic de urgență 112 sau a adresei www.safernet.ro. Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane sprijină victimele traficului de persoane, prin intermediul liniei telefonice Helpline 0 800 800 678.

Ne dorim ca prin aceste activități să contribuim la reducerea semnificativă a efectelor negative pe care le are accesarea necorespunzătoare a internetului, contribuind, astfel, la întărirea capacității de autoprotecție a populației la infracționalitatea care se petrece în mediul virtual.

Lasă un comentariu