DIN CICLUL “ROMÂNIA FASCINANTĂ” POVESTEA PORCULUI...

Distribuie pe:

Ca și cum nu ne-ar fi de ajuns cele trei probleme mari și late cu care ne confruntăm - coronavirusul, guvernul (“care era pe când nu s-a zărit, azi îl vedem și nu e”) și pericolul imigranților - un nou “focar de isterie” a izbucnit, zilele acestea, băgându-i în sperieți pe gospodari: interzicerea creșterii porcilor pentru reproducție în gospodăriile țărănești, la stâne sau în aer liber.

Analiștii politici, fără mască de protecție pe figură, au dat buzna în studiouri, întorcând problema pe toate părțile, ideea fiind că, gata, porcul va fi dat afară din coteț și trimis unde a înțărcat mutu' iapa, iar românul va fi văduvit de tradiționalele “porcării” - slana, caltaboșul, zama de chișcă, mațu' gros etc. Tradiționala “cină a porcului” va deveni istorie, ca și autostrăzile, de exemplu. Cetățenii, derutați, s-au dus înapoi la supermarketuri, să restituie tonele de făină, ulei și macaroane, destinate înfruntării coronavirusului, ca să le înlocuiască cu produse din carne de porc. Toate ciozvârtele au dispărut, ca prin farmec. Unii, mai șugubeți, au făcut și bancuri... porcești despre porci și scroafe, alții, mai profunzi, au zis că nu-i de glumă, întrucât s-au văzut cazuri când porcul, tare de cap, ori refuză, categoric, să iasă din coteț, ori guiță, răcnește și icnește fără să pună copita la rât, răspândind în aer tot felul de microbi porcești. În acest caz, a “decretat” un expert în de toate, porcul va fi băgat în “izoletă” și va fi transportat, în condiții optime, la centrele de carantină pentru godaci.

La așa aberații, ANSVSA s-a luat cu mâinile de cap și a dat publicității un comunicat liniștitor, din care cităm:

“Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite proprietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro. (...) Găsirea unor soluții optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura această activitate tradițională.

Asigurăm toți cetățenii crescători de porci - gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială - că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”.

... Deocamdată, să zicem că ne-am liniștit, dar, să nu uităm că “povestea porcului postrevoluționar” a mai cunoscut niște episoade dramatice: în urmă cu vreo 20 de ani, UE ne-a atenționat că sacrificarea porcului nu se face cu satârul, ci prin eutanasiere, cu un pistol anume destinat acestei operațiuni. Sătenii s-au `nervat și au zis că UE să-i lase în pace, că doar n-o să se apuce să-și cumpere pistoale de împușcat porcul... Problema a rămas... în coadă de porc până în zilele noastre.

Apoi, unii cercetători au descoperit că sunt foarte multe asemănări între om și porc: părul care acoperă pielea, stratul gros de grăsime subcutanată, culoarea ochilor, lungimea genelor, nasurile proeminente. Și în ce privește anatomia - e de părere un genetician - asemănările sunt nu puține: de exemplu, țesuturile de piele și valvele inimilor porcilor pot fi transplantate la om ș.a.

Alți oameni de știință combat această teorie, luându-l în derâdere pe colegul genetician...

....Hmmm... Nefiind specialiști, nu ne pronunțăm. Dar, în calitate de simpli cetățeni, ziceam că, parcă, uneori, “stratul gros de grăsime subcutanată” de pe obrazul porcului prezintă asemănări cu “stratul gros de grăsime subcutanată” de pe obrazul omului... (sursa foto - national.ro)

 

Lasă un comentariu