ATUNCI CÂND NU EXISTA CORONAVIRUS - CINCI MOMENTE GRAVE ÎN ISTORIA CAMPIONATULUI EUROPEAN CARE NU AU PUTUT ÎNVINGE FOTBALUL

Distribuie pe:

EURO 2020 este prima ediție dintre cele 16 ale turneului continental care nu se desfășoară la dată programată. Au mai existat totuși situații în care Campionatele Europene au avut de suferit din cauza unor incidente majore. 15 ediții ale Campionatului European de Fotbal s-au desfășurat până acum, iar cinci dintre ele au fost fie precedate de evenimente istorice grave, fie evenimentele au avut loc în timpul turneelor finale. Nu s-a mai întâmplat însă așa cum se petrece cu Euro 2020, ca turneul să fie amânat.

1960

Competiția a fost marcată de evenimente importante, încă de la prima ediție, din 1960. Într-unul dintre sferturile de finală urmau să se întâlnească, Spania, națională cu Di Sefano, Saurez și Gento în componență și Uniunea Sovietică. Pe fondul unui climat politică extrem de tensionat, Generalul Franco nu le-a permis ibericilor să călătorească în Uniunea Sovietică. Decizia conducătorului spaniol a privat naționala Spaniei de primul ei titlu european, deși pornea ca mare favorită. În 1960, turneul final avea un alt format, până în faza sferturilor se juca tur-retur pe terenul fiecărei țări, iar pentru spanioli, ideea că ar putea fi învinși pe terenul unui stat comunist a fost de neconceput. De asemenea, au considerat că e inacceptabil ca vreun cetățean rus să calce pe teritoriu spaniol. UEFA a decis calificarea Uniunii Sovietice, națională care a și cucerit, ulterior, trofeul. Culmea, patru ani mai târziu, la ediția jucată în Spania, ibericii au cucerit trofeul după o finală jucată pe Santiago Bernabeu, chiar împotriva Uniunii Sovietice. Disputarea turneului final în Spania a fost condiția pusă de iberici, pentru ca naționala antrenată de Pepe Villanlonga să participe. În drumul spre primul ei Campionat European, Spania a trecut, în prima fază, de România.

1964

Nici acea ediție, din 1964, nu a fost lipsită de probleme politice. Programată în prima fază a competiției, întâlnirea Grecia - Albania nu s-a desfășurat, pentru că elenii au refuzat să se prezinte. Între cele două state au existat întotdeauna conflicte, pe fondul disputării unei regiuni istorice aflate la graniță. Grecia se afla în stare de război încă din 1940 și conflictul cu Albania au dus la refuzul de a juca la Euro.

1992

Ediția din 1992 a fost ciudată de la cap la coadă și le are în prim plan pe Iugoslavia și pe Danemarca. Iugoslavii aveau o echipă redutabilă, cu Robert Prosinecki, Zvonimir Boban, Pedrag Mijatovic, Davor Suker, Branko Brnovic, Dejan Savicevic și Sinisa Mihailovic. Erau două generații ale iugoslavilor unite într-o națională care ar fi putut produce o surpriză frumoasă în 1992. O națională care nu a mai ajuns să joace la turneul din Suedia, deși își câștigase locul în preliminarii, după o campanie excelentă. Războiul început în Iugoslavia, în 1991, în republicile care formau statul iugoslav, Slovenia, Croația și apoi în Bosnia. Organizația Națiunilor Unite a intervenit și, printre altele, a emis o rezoluție prin care le interzicea iugoslavilor participarea la competiții sportive internaționale. Rezoluția s-a dictat pe 30 mai, cu mai puțin de două săptămâni înainte de startul turneului final, când iugoslavii erau gata de startul turneului. Au fost însă înlocuiți cu Danemarca, națională chemată din vacanță, care avea să scrie una dintre cele mai frumoase povești de la Euro: de pe plajă la turneul final și câștigătoare a marelui trofeu.

1996

Campionatul European din Anglia, 1996, a fost marcat de atentatul terorist de la Manchester. În dimineața zilei de 15 iunie, cu doar câteva ore înainte de partida Scoția-Anglia, vestea că o bombă a explodat într-un centru comercial, rănind peste 200 de persoane, a creat panică generală. Chiar la Manchester urma să se joace Rusia-Germania, dar a fost amânat din motive de securitate. Forțele de ordine au fost triplate, iar meciul s-a jucat o zi mai târziu.

2016

Ultimul incident major s-a înregistrat în preliminariile Campionatului European din Franța, din 2016. Meciul dintre Serbia și Albania a trebuit suspendat, din cauza incidentelor provocate de apariția pe stadion a unei drone cu steagul Albaniei și harta Albaniei mari. Sârbul Stefan Mitrovic a prins steagul respectiv, apărut în ultimele minute ale primei reprize, moment în care a izbucnit o încăierare generală. Lucrurile au degenerat: albanezii au încercat să reintre în posesia steagului, fanii sârbi au intrat pe teren și au început să-i lovească pe jucătorii albanezi. Centralul Atkinson a suspendat partida, care era oricum considerată una cu risc din cauza rivalității dintre fanii albanezi și cei sârbi, apărute în urma conflictului din Kosovo. După incidente, Serbia a fost sancționată cu trei puncte și a trebuit să joace două partide cu porțile închise, în timp ce Albania a pierdut la masa verde cu 3-0.

 

Lasă un comentariu