ASTĂZI, 20 MARTIE, ZIUA ESTE EGALĂ CU NOAPTEA!

Distribuie pe:

Indiferent de crizele periodice, natura își urmează cursul, astfel că, în acest an (2020), primăvara astronomică își va intra în toate drepturile, începând cu data 20 martie, când se produce echinocțiul de primăvară.

Potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din București, la nivelul României, echinocțiul de primăvară 2020, când ziua este egală cu noaptea, se va înregistra în data de 20 martie, la ora 5.50, dimineața.

Momentul marchează sfârșitul iernii și începutul primăverii astronomice. Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc.

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând cu această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până în jurul datei de 20 iunie, când va avea loc solstițiul de vară (cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte).

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

În tradiția poporului român, în această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul. Tot la această dată, copiii și tinerii se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă, recitând diverse cântece tradiționale.

În schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei. Fetele poartă aceste flori în păr, deoarece cred că au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere.

Tradițiile spirituale ale echinocțiului de primăvară afirmă că orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea, la care se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

 

Lasă un comentariu