BULETIN DE PRESĂ


Categorie: Politic
|
24-03-2020
Nr: 56 (7.765)
|
Autor: CANCELARIA PREFECTULUI INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL MUREȘ
|

În județul Mureș, la data de 23 martie, ora 13.00, se înregistrează 2.120 persoane autoizolate la domiciliu și 67 de persoane aflate în spațiile de carantină. 20 de persoane și-au încheiat perioada de autoizolare la domiciliu, în ultimele 24 de ore. De asemenea, 20 de persoane sunt internate în județul Mureș, cu suspiciune de infecție cu Coronavirus.

În ultimele 24 de ore, 352 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au desfășurat 271 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare, în cazul a 1.579 de persoane și 177 de societăți comerciale au fost supuse controalelor, pentru a se asigura suspendarea activității. Ca urmare a verificărilor efectuate, 4 persoane au fost sancționate contravențional cu amendă, în valoare totală de 10.200 de lei, ca urmare a nerespectării măsurii izolării.

Polițiștii mureșeni acționează, în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică. Suntem prezenți în teren, pentru prevenirea și combaterea criminalității. Totodată, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș acționează pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență, prin verificarea persoanelor care trebuie să respecte măsura izolării la domiciliu, a societăților comerciale, pentru fluidizarea traficului și însoțirea autovehiculelor care tranzitează județul Mureș, cu persoane care revin din afara granițelor. Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale.

Vă reamintim că luni, 23 martie, începând cu ora 22.00, conform Ordonanței Militare nr.2/21.03.2020 s-a restricționat circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei. În intervalul orar 22.00- 6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Precizăm faptul că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf (“de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale, la momentul legitimării persoanei. Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate), la momentul legitimării persoanei. Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

În perioada 20-22.03.2020, Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș a efectuat controale la 7 unități publice de tip “market”. Au fost aplicate 5 amenzi în valoare de 16.600 lei, pentru că nu au fost luate măsurile de limitare a răspândirii Covid-19.

Duminică, 22.03.2020, pe Aeroportul Transilvania din Târgu-Mureș a aterizat cursa de la Budapesta. Din numărul total de 39 de pasageri, 29 au intrat în autoizolare la domiciliu. În cursa de la Memmingen au fost îmbarcați 109 pasageri. Dintre aceștia, 104 pasageri au intrat în autoizolare la domiciliu, iar 5 persoane în spațiile de carantină din județul Mureș. De asemenea, toți cei 96 de pasageri ai cursei de la Dortmund au intrat în autoizolare la domiciliu.

Dacă apar sesizări ale persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu sau în carantină, acestea pot apela numerele Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției: 0265 208 000 / 0265 233 652 sau numerele DSP Mureș: 0265 261152 (permanență) și mobil: 0731 338 057, 0731 338 064 (în intervalul orar 8-20).

De asemenea, numerele sunt destinate și primăriilor din județ care au întrebări referitoare la persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, sau alte aspecte legate de gestionarea situației “Coronavirus”, la nivel local.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval