CATHARSIS - FOCUL PURIFICATOR -

Distribuie pe:

Motto: “Somnul națiunii naște monștri!” Parafrazând pe Goya

Inițial, deși se părea că ne-a cotropit un virus “curat”, care distruge și devorează țesuturi biologice umane, în perioada evoluției și-a diversificat “preferințele”, deoarece a contaminat grav conștiințe și caractere umane din peisajul specific autohton. Ne-a copleșit o altă năpastă.

Se remarcă niște “clișee” prezentate în diferite surse mediatice despre felul cum au înțeles unii să-și manifeste “solidaritatea civică”, pe timpul epidemiei, în relațiile cu ceilalți când, în unele spitale s-au furat echipamente medicale și produse de protecție deficitare (măști, mănuși), chiar de personalul sanitar angajat, periclitând sănătatea și viața colegilor implicați în confruntarea cu un adversar necunoscut, invizibil, perfid, virusul COVID-19.

Cu siguranță acest individ mic și fioros a cauzat și explozia prețurilor echipamentelor și produselor de protecție antivirotică, practicate nejustificat la producători (deși erau pe stoc), apoi filiera de distribuție (rețele de “căpușe”), unități comerciale (adaos comercial crescut artificial), până la cumpărătorul păgubit, nevoit din obligație să achiziționeze echipamente, dezinfectanți și medicamente la prețuri înzecite, determinând falimentarea financiară a majorității populației, renunțarea la o alimentație minimă de subzistență, cu resurse financiare incerte, aeriene, atât din salarii, ajutoare de șomaj tehnic, cât și din pensii.

La puțină vreme de la debutul epidemiei și “alinierea” prețurilor virusate, au apărut anunțuri tipice în vitrinele farmaciilor și unităților comerciale: “Avem măști, mănuși, dezinfectanți”. Miraculos! Da, însă la prețuri de infarct. Astfel, prețul unui flacon cu un litru dezinfectant era 120-150 lei, probabil având în conținut și pulberi aurifere pentru îmbălsămarea mâinilor! După ce și-au umflat veniturile - cu concursul virusului - fără prea multă transpirație, “afaceriștii” s-au mai domolit puțin, pentru relaxare. În schimb, au săltat prețurile la produse alimentare, fructe, legume. Criza ne pândește și rânjește în intersecții!

Deși starea de urgență trebuia să acționeze cu fermitate și în domeniul combaterii practicilor crimei economico-financiare se constată că, faptele de speculă pedepsite cu asprime de legislația comunistă, sunt considerate afaceri în capitalism, “garantul” democrației populiste, sistem dovedit pervers, profund corupt, antisocial!

S-a confirmat necesitatea practică a impunerii dictaturii militare - în limite rezonabile - pe timpul epidemiei, în confruntarea autorităților cu indivizi și grupuri de răzvrătiți mult mai periculoși decât orice virus, manifestându-se prin atitudini iresponsabile, succesiuni de evenimente violente, bătăi, jafuri, crime, nesupunere civică, provocări și atacarea organelor de ordine. În zilele precedente, postul România TV a consemnat câteva aprecieri: “Ciorditorii și brutele diasporei” și a localizat “...ghetoul din Ferentari”, în confruntări aproape zilnice, prezentate pe micul ecran în transmisiuni directe. Mândria și faima țării!

De actualitate, escaladarea periculoasă a unor păreri eronate (tendențioase?) cu privire la contaminarea colectivităților prin intermediul bătrânilor și acutizarea antagonismelor dintre generații, indiferență și dispreț față de bătrâni, având origini chiar în rândul “demnitarilor” aflați la nivel înalt european! De reținut, “nu mor caii, când vor câinii”.

În România, acești bătrâni ignorați și huliți pe nedrept se încăpățânează să nu devină țărână - nu puțini octo-nonagenari - hotărâți să mai suporte bolile acumulate în decursul anilor, evocând o copilărie zdruncinată, marcată de erorile războiului, loviți de ravagiile secetei, urmate de invazia lăcustelor și foametea cronică instalată în următorii ani, epidemiile de tifos și variolă, combatanți adolescenți și tineri pe șantierele patriei pentru reconstrucția și înlăturarea distrugerilor cauzate de război - cauzate chiar și de unii prieteni actuali - voluntari înregimentați la împăduriri, construcții de căi ferate și tunele, construcții de hidrocentrale, industrializarea țării, prezenți peste tot unde era necesar, supraviețuitori ai dezastrelor naturale, inundații, cutremure, mereu conștienți și conștiincioși pentru participarea creativ-activă în slujba și binele națiunii, ale generațiilor viitoare. “Patria va fi recunoscătoare”. Lozincă.

Speranțele lor au fost schilodite brusc și brutal în urmă cu treizeci de ani, batjocoriți, deposedați de energie și pricepere, jefuiți de obiectivele muncii realizate cu eforturi și dăruire de acești incomozi și expirați în prezentul ticăloșit. Mai au de îndeplinit unica misiune, naturală, fentarea existenței biologice și trecerea peste Styx, cu acea modestă taxă de vamă, debarcarea în altă dimensiune de “relaxare” totală. Vor deveni holograme pe ecranele unor obiective de înregistrat imagini! Amin.

Regrete? Acești bătrâni-vârstnici au făurit, prin dârzenie, eforturi și sacrificii, o țară modernă, prosperă, afirmată pe plan mondial, pe care ceilalți au demolat-o cu avânt “revoluționar” iresponsabil și au distrus-o! “Vrem o țară ca afară!” Pretenții și viziuni aberante emanate dintr-o mediocritate contemporană dominantă prin improvizații și incompetență devastatoare! “Minciuna voastră v-a adus pe scenă, actori într-o politică obscenă”. (Adrian Păunescu: Marș de adio). Protest inutil.

“Iubiți bătrânii. Ei au supraviețuit multor naufragii... Iubiți-i pentru curajul de a se afla mai aproape de moarte, decât toți ceilalți”. Recomandare.

Lasă un comentariu