CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ...

Distribuie pe:

Prin anii de dinainte de 1970 se difuza o emisiune la TVR, în direct și cu public, care era intitulată “Cu mască, fără mască”. Era o emisiune de divertisment în care, personalități, de regulă din lumea culturii, evoluau pe scenă, cu ceva diferit de profesia lor, purtând o mască. Spectatorii trebuiau să recunoască personajul. În partea a doua a spectacolului, protagoniștii apăreau pe rând pe scenă, dându-și jos masca de pe față. Cei care recunoșteau personajele, până la pauza de după prima parte, erau recompensați. Trecem și acum printr-o perioadă în care purtăm măștile, fără să ne dăm în spectacol, fiindcă, problema este legiferată și generalizată, obligatoriu fiind purtarea măștii faciale în spațiile publice, mai puțin pe stradă sau în parcuri. Pentru a înțelege foarte clar ce rol pot avea aceste măști faciale, să ne amintim câteva noțiuni elementare din anatomie și biologie.

DESPRE RESPIRAȚIE

Funcția de respirație, atât la oameni cât și la animale, cuprinde inspirația și expirația, care se produce prin reflex necondiționat. Asta înseamnă că orice om sau animal respiră fără a acționa în acest sens, în mod conștient, în afara cazurilor de exerciții de respirație forțată. Prin inspirație se acumulează aerul oxigenat în plămâni, care ajunge în alveolele pulmonare. La nivel celular se produce transferul în sânge: se preia oxigenul și se predă bioxidul de carbon, care, prin expirație, este eliminat din organism. Bioxidul de carbon din aer este preluat de plante, îl asimilează prin fotosindeză și eliberează în aer oxigenul, cel de care avem noi nevoie pentru a trăi.

CE EFECTE ARE PURTAREA UNEI MĂȘTI FACIALE?

Fără să ținem cont, deocamdată, de pandemia provocată de un virus, măștile faciale s-au utilizat și se utilizează în anumite categorii socio-profesionale, la locurile de muncă. Fără a avea pretenția de a epuiza subiectul, să luăm cazul unei echipe de chirurgie care efectuează o operație pe un pacient. Pacientul este deschis. La o secție de chirurgie, într-o sală de operație, sunt dezinfectate toate suprafețele, instrumentarul chirurgical, aerul, iar personalul care efectuează intervenția chirurgicală poartă echipament de protecție sterilizat. În caz contrar, pacientul ar putea deceda datorită unei infecții postoperatorii. Un alt exemplu de purtare obligatorie a măștii de protecție poate fi cel al tehnicienilor dentari, care, în procesul tehnologic al prelucrărilor, trebuie să se ferească de pulberi în momentul unei polizări.

CE ÎNSEAMNĂ PURTAREA UNEI MĂȘTI?

Conform exemplelor date anterior, o mască facială poate feri o persoană de a fi contaminată, ori să contamineze pe alta. Conform unor studii efectuate de specialiști, purtarea măștii faciale este dăunătoare, în caz că este utilizată mult timp. Experiența s-a făcut pe două grupuri de muncitori. O grupă purta mască facială în timpul activității, iar a doua grupă, care efectua aceleași operațiuni, a lucrat fără mască. Rezultatul a fost că grupa de muncitori care a lucrat cu mască facială, după patru ore a dat semne de oboseală, somnolență, chiar și dureri de cap, față de cei care nu au purtat mască facială și au lucrat fără dificultăți. Explicația este simplă, dacă revenim la ideea a ceea ce înseamnă respirație, adică, inspirație și expirație. Prin inspirație preluăm din aer oxigenul, prin expirație eliminăm bioxidul de carbon, nociv organismului. O mască facială aplicată pe căile respiratorii exterioare este o barieră pusă pe tractul respirator extern. Prin expirație, o parte din bioxidul de carbon nu se elimină, datorită măștii, astfel că la următoarea inspirație cantitatea de oxigen va fi mai mică, deoarece se reinhalează bioxidul de carbon care a rămas pe căile respiratorii, până la masca facială. Obligarea purtării măștii faciale persoanelor cu probleme respiratorii le poate pune în pericol viața.

PANDEMIA COVID-19

Pe pagina de internet a postului de televiziune PRO TV s-a aflat o înregistare a unei știri din data de 13 martie 2019. Știrea se referea la iminenta apariție a unei pandemii din cauza unui virus, necunoscut până acum. Nu se știa data exactă a declanșării pandemiei, se știa doar că va apărea pe la sfârșitul anului. Dintr-o relatare a unui reprezentant al OMS, înregistat video, se recomandau unele măsuri care vor trebui luate. Înregistrarea video a fost ștearsă ulterior. Pe acea pagină a rămas totuși comentariul care a fost citit la acel moment. S-a știut de iminenta apariție a unei pandemii, dar nu s-au luat măsurile recomandate de OMS.

CE RECOMANDĂ OMS?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca masca medicală să fie plasată “cu grijă peste nas și față și să fie ținută aproape, pentru a reduce spațiul dintre față și mască”, să se evite atingerea ei în timpul purtării și să fie aruncată atunci când devine umedă. OMS ne sfătuiește ca atunci când masca este îndepartată, să nu atingem partea frontală, ci cordeluțele care se atașează urechilor. Când putrăm o mască, trebuie să cunoaștem următoarele: masca se potrivește pe față. Elasticele trebuie poziționate corect, astfel încât să mențină masca fermă și să acopere nasul, gura și bărbia; nu trebuie să o atingem cu mâna, eficiența fiindu-i afectată! Dacă totuși trebuie să o atingem, este esențial să ne spălăm pe mâini înainte, dar și după; când dăm masca jos, nu trebuie să atingem exteriorul, este partea acoperită cu microbi!; nu trebuie purtată mai mult de o zi și ar trebui să o înlocuim atunci când este umedă sau deteriorată.

AFACEREA INDUSTRIEI FARMACEUTICE

Am solicitat câteva informații de la unele farmacii din Târgu-Mureș. Unele nu aveau nici măști faciale și nici spirt sanitar. O mască facială, care anterior pandemiei costa între 0,5 și 0,8 lei pe bucată, a ajuns la preț de 3,6 lei, 5 sau chiar 8 lei pe bucată. Am căutat și oferte pe internet. Cele mai ieftine măști, la ofertă, pentru măști tip FFP-2, cu trei straturi, o cutie de 50 de bucăți se vinde la preț de 119 lei. Asta înseamnă 2,38 lei pe bucată. Oferta de 5 bucăți la 12 lei o cutie, înseamnă 2,4 lei pe bucată. De vreme ce recomandarea este ca masca să fie utilizată doar o singură zi, sau, câteva ore, înseamnă că, lunar, fiecare cetățean trebuie să utilizeze cel puțin 30 de măști faciale. Asta înseamnă 72 lei pe lună, pe persoană, la preț de 2,5 lei pe bucată. La aceasta se adaugă cheltuieli pentru materialul dezinfectant, cum ar fi spirtul sanitar. Un flacon de 0,5 litri costă circa 12-13 lei, creștere de la 8 lei, preț anterior pandemiei. Având în vedere faptul că obligativitatea purtării măștilor a fost impusă prin lege, statul ar avea obligația, cel puțin morală, de a asigura toate aceste materiale, deoarece nu toată populația are aceeași putere de cumpărare ca să-și permită aceste achiziții.

Lasă un comentariu