CERCETAREA, ÎN ATENȚIA CONDUCERII MADR


Categorie: Politic
|
26-06-2020
Nr: 118 (7.827)
|
Autor: 
|

Ministrul Adrian Oros a participat, în cursul acestei săptămâni, la întâlnirea organizată la sediul MADR privind elaborarea unei strategii sectoriale referitoare la atenuarea efectelor secetei și prevenirii fenomenelor de deșertificare. La întrevedere a luat parte subsecretarul de stat Avram Fițiu, președintele ASAS, Prof. Dr. Valeriu Tabără, cercetători, fermieri, reprezentanți ai mediului asociativ și ai Forumului Inventatorilor Români, precum și directori și experți din cadrul MADR.

În cadrul dezbaterii, ministrul Adrian Oros a declarat că este necesară identificarea unor soluții pe termen mediu și lung pentru strategia de gestionare a apei și combaterea deșertificării, iar pentru un buget mai mare, alocat cercetării, este necesar ca soluțiile identificate în urma acestor întâlniri să fie cuprinse atât în noul Plan Național Strategic (PNS), cât și în planurile altor ministere.

Subsecretarul de stat Avram Fițiu, care coordonează domeniul cercetării în cadrul MADR, a afirmat: ,,Sperăm ca această întâlnire să fie un prim semnal că Ministerul își dorește să pună la masa discuțiilor, cercetarea împreună cu reprezentanții agricultorilor, pentru că suntem într-un an deosebit, în care trebuie să conturăm noul Plan Național Strategic.

Depinde de noi cum vom munci în așa fel încât sa avem un PNS care să corespundă așteptărilor și să gândim măsurile referitoare la secetă, deșertificare, schimbări climatice și alte provocări majore la nivel european, iar aceste discuții trebuie să fie transpuse în măsuri de finanțare în noul PNS”.

Analiza rezultatelor proiectelor de cercetare a fost realizată în contextul în care acestea trebuie să fie incluse în măsuri de finanțare în noul PNS.

Acest tip de întâlniri se vor desfășura periodic și au ca scop transferarea rezultatelor cercetării către fermieri, întrucât beneficiarii rezultatelor cercetării ar trebui să fie, pe lângă instituțiile statului, agricultorii, astfel încât aceștia să își ușureze munca și să atingă performanța.

În urma prezentării și analizei proiectelor de cercetare-dezvoltare s-a constatat necesitatea unei alocări bugetare crescute în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării în cadrul noului PNS și îmbunătățirea cadrului legal necesar întreprinderii măsurilor și acțiunilor prevăzute pentru reducerea efectelor secetei și combaterea deșertificării.

(Sursa: madr.ro)

                                                

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval