170 DE ANI ÎN SLUJBA THALIEI - TEATRULUI NAȚIONAL “MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA I SE CONFERĂ DECORAȚIA REGALĂ “NIHIL SINE DEO”


Categorie: Cultural
|
27-06-2020
Nr: 119 (7.828)
|
Autor: 
|

La 29 iunie 1850, cronicarul Gheorghe Chițu consemna, în ziarul “Vestitorul românesc”, fondarea instituției de către Costache Caragiale și Costache Mihăileanu.

După 170 de ani, premiat pe toate meridianele, Teatrul Național din Craiova face parte din elita teatrelor lumii. Membru al Convenției Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, este primul teatru dintr-o țară din Europa Centrală și de Răsărit care intră în componența acestei asociații internaționale de breaslă.

Spectacolele lui Silviu Purcărete, “Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, “Titus Andronicus”, cu marele actor Ștefan Iordache în rolul principal, “Phaedra”, “Danaidele”, “Orestia”, “Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, “Măsură pentru măsură”, “O furtună”, purtând semnătura aceluiași mare regizor, au însemnat tot atâtea recunoașteri internaționale, participări la cele mai importante festivaluri ale lumii: Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la München, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenției Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Națiunilor de la Seul etc.

În mai 1997, revista britanică “The Stage” scria despre Teatrul Național din Craiova: “Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la “Berliner Ensemble” al lui Brecht, sau poate de la “Royal Shakespeare Company” a lui Peter Brook!”

Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înființare, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va conferi acestei instituții decorația regală “Nihil sine Deo”. Ceremonia va avea loc la Palatul Elisabeta, la o dată ce va fi transmisă public în curând.

 

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval