IA ROMÂNEASCĂ, ARIPĂ DE ÎNGER PESTE LUME

Distribuie pe:

“Frumoasă-i ia românească

Purtată pe la hore-n sat,

E bogăția strămoșească

Ce, încă, nu ni s-a furat.”

(Stelică Romaniuc)

“Reper identitar de indicibilă frumusețe, ia noastră românească este sărbătorită, începând cu anul 2013, în “Noaptea cerurilor deschise”, de Sânziene.

Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul “ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură “La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Ziua Universală a Iei a debutat la inițiativa comunității online “La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.

Institutul Cultural Român a propus și în acest Cireșar, ca în fiecare an, un exercițiu amplu de recuperare a iei în spațiile culturale în care își are reprezentanțele și în comunitățile românești, având drept miză familiarizarea publicului internațional cu ia tradițională și cu multiplele interpretări actuale ale acesteia.

Reprezentanța de la Beijing a organizat, în perioada 24-27 iunie, la Galeria de artă folclorică din districtul Changning din Shanghai, o expoziție de costume tradiționale românești și de ii din diverse regiuni ale României. La terminarea expoziției, un set de costume tradiționale a fost donat Muzeului Baoshan, care organizează periodic expoziții având ca temă centrală costumele tradiționale din întreaga lume. Donația a fost realizată de Constantin Lupeanu, directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, către Muzeul Baoshan.

Institutul Cultural Român de la Budapesta a organizat, de Sânziene, două evenimente conexe, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria: prezentarea colecției de ii și un atelier de confecționare a iei românești, cu particularitățile din zona pe care fiecare model o reprezintă. Evenimentul s-a încheiat cu recitalul naistului Radu Nechifor.

Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chișinău, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, a organizat, în 26 iunie, o manifestare culturală cu titlul “Ziua Națională a Portului popular”. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii din Chișinău, unde au fost expuse costume tradiționale din Republica Moldova și România - adevărate valori din patrimoniul muzeal și din colecții private.

Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, împreună cu Ambasada României la Ankara, Asociația de Prietenie Româno-Turcă din Ankara, au vernisat expoziția “De la ișlic la joben”, semnată de Cătălin D. Constantin, în mall-ul Taurus. Expoziția a fost deschisă publicului până la 30 iunie. Fotografiile selectate ilustrează piese rare, unicat; obiectele și costumele provenind din colecții de muzee și din colecții particulare, cum este cea a Doinei Levintza, în cea mai mare parte inaccesibile atât publicului larg, cât și specialiștilor.

Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat, la data de 28 mai, la Citadela Altfer do Chăo, vernisajul expoziției colective de artă plastică românească “Blouse roumaine, femme roumaine”, reunind lucrări semnate de 40 de artiste. Expoziția rămâne deschisă publicului până la 1 iulie. Datorită interesului public, aceasta urmează a fi itinerată și la Centrul Cultural din Portalegre, la data de 8 iulie, putând fi vizitată până la data de 30 iulie.

ICR de la New York a organizat, la sediu, expoziția intitulată “Patrimoniul cultural textil carpato-balcanic”, în data de 24 iunie. Au fost prezentate piese reprezentative din colecția textilă F.A.R. Zaharia - catrințe, oprege, fote și vâlnice din spațiul carpato-balcanic, colecție aparținând Floricăi Zaharia, care a susținut o prelegere în sala Auditorium a Institutului, evenimentul urmând a fi prezentat în contextul mai larg al unei serii de evenimente culturale inițiate de autor pentru promovarea culturii românești. Expoziția a putut fi vizitată până la data de 30 iunie.

La Paris, în spațiul Agora, punctul de întâlnire al tuturor participanților la “Les Berges de l'Europe”, dar și la standul propriu, ICR a organizat, în data de 24 iunie, o zi românească, dedicată Zilei Universale a Iei. Au fost prezentate două expoziții de fotografie: una a Institutului Cultural Român, cu imagini din arhiva proprie, și una a arhitectului Andrei Mărgulescu. În Agora au avut loc, de asemenea, concertul “De la Edith Piaf la Maria Tănase”, susținut de Jezebel (Izabela Barbu), împreună cu alți trei muzicieni, Alexandru Burca (pian), Dan Incrosnatu (percuție) și Victor Solomon (chitară), și o prezentare a colecției ,,Rădăcini”, realizată de tânărul designer Alina Mărgulescu, care are drept sursă de inspirație costume tradiționale românești.

Institutul Cultural Român de la Praga, împreună cu Ambasada României în Republica Slovacă, au desfășurat un program cultural dedicat iei românești: expoziția “Flori din Carpați” a artistului Ioan Popei, deschisă publicului în perioada 23-30 iunie, la Galeria Archa din Bratislava.

Accademia di Romania din Roma a adus în atenția publicului manifestarea culturală cu titlul “Lasciatevi Ispirare!”, incluzând și o prezentare de modă - defilarea iilor - însoțită de povestirea basmului românesc “Cele 12 fete de împărat și palatul fermecat”, de Petre Ispirescu, tradus și adaptat în limba italiană. Evenimentul a continuat cu prezentarea cărții “Iubiri de liceu”, de Luciana Marinescu, și cu un moment muzical artistic realizat de Elena Lazăr. Concomitent cu acestea, au fost expuse tablouri realizate de Elena Dabija.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a lansat campania online “Ia românească - patrimoniu național”, desfășurată pe pagina de Facebook și pe website-ul ICR Tel Aviv, începând cu ziua de 24 iunie.

La Viena, ICR a organizat, încă în 20 iunie, în parteneriat cu Asociația culturală “Mihai Eminescu” din Viena, Ambasada României la Viena, Biroul pentru promovare și informare turistică al României în Austria, Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) - România, FIVE PLUS Art Gallery, make-up artist Brândușa Bordeianu, Hant Projektmanagement GmbH, LILIAC - The Wine of Transylvania, “Flori de ie”, în sala Apothekentracht din Palatul Schönbrunn, cea de a doua ediție a manifestării culturale dedicate Zilei Universale a Iei în Austria. Manifestarea a debutat cu prelegerea susținută de conf. univ. dr. Marilena Stoian - președinte de onoare al asociației ANTREC România, urmată de gala de prezentare a iei românești din colecția “Flori de ie” a Cristinei Chiriac. Seria de evenimente a continuat cu o prelegere despre România ca destinație turistică, susținută de Simion Giurcă - director al Biroului pentru promovare și informare turistică în Austria, și de momente muzicale ale unor tineri interpreți români. Seara s-a încheiat cu o recepție în grădina Palatului Schönbrunn.

Manifestările organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate s-au înscris, ca de obicei, cu succes, în strategia sa multianuală de a promova cultura și tradițiile românești, Ziua Universală a Iei reprezentând un bun prilej de a face cunoscut un simbol național - ia românească.

 

Lasă un comentariu