IN MEMORIAM IOAN RANCA (1932-2020)

Distribuie pe:

A trecut la cele veșnice arhivistul și istoricul târgumureșean Ioan RANCA. Dând glas sentimentelor de respect și prețuire față de personalitatea celui plecat în eternitate, istoricul și arhivistul clujean Vasile Lechințan a ținut să menționeze: Sunt profund întristat de trecerea le cele eterne a istoricului Dr. Ioan Ranca, un mare suflet de om de știință, care și-a iubit neamul său și i-a apărat demnitatea, fiind mândru de valorile pe care le-au creat strămoșii noștri în leagănul civilizației și dăinuirii noastre. De prietenia sinceră a savantului dr. Ioan Ranca m-am bucurat în timpul cercetărilor mele și chiar am colaborat la proiecte comune, având conștiința că am alături sufletește un înțelept parcă de tipul celor din galeria antichității clasice. Târgu-Mureșul - relev abia acum - mi se părea înnobilat de o astfel de efigie de Om al echilibrului conviețuirii pașnice interetnice, pe al cărui cuvânt de savant te puteai baza în această lume atât de dezorientată și dominată de neputința renașterii. Întâlnirile noastre, de demult, pe la simpozioane, discuțiile noastre telefonice Târgu-Mureș - Cluj-Napoca erau prilej de încântare pentru schimbul de noutăți pe care cercetările noastre le aduceau la lumină. Aveam credința că un astfel de savant nu poate să aibă decât o viață nemuritoare. Un pios omagiu savantului târgumureșean care a îmbogățit istoriografia românească cu opere durabile. Sincere condoleanțe familiei.

Din Bacău, arhivistul și istoricul Vilică MUNTEANU, prieten drag al celui plecat dintre noi, a consemnat: Un mare OM, un mare ROMÂN a plecat spre o lume mai bună, mai dreaptă și s-a înălțat la cer. Ne-a părăsit un istoric și arhivist care a făcut cinste meseriei și instituției. Dumnezeu să te aibă în pază, domnule IOAN RANCA, iar familiei sincere condoleanțe! Regret că nu am fost să te conduc pe ultimul drum, dar târziu am aflat trista veste. Mulți dintre cei care te-am cunoscut și am colaborat, te-am prețuit și îți vom păstra o frumoasă amintire. Încă un PROFESIONIST și-a încheiat socotelile pe Pământ și a trecut în lumea celor drepți!

La rândul nostru, cu ocazia acestui trist moment, transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și publicăm la rubrica Pagini regăsite, Prefața volumului Profesioniștii noștri 3. Ioan Ranca, istoric și arhivist, la 80 de ani, lucrare apărută la Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2012, ediție îngrijită de Liviu Boar și Ioan Lăcătușu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un comentariu