PROIECT: CONTINUĂ PROGRAMUL RABLA PENTRU ELECTROCASNICE

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni (21 septembrie 2020), Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare a programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Potrivit proiectului, și în acest an, cei interesați să își înlocuiască electrocasnicele vechi, cu consum mare de energie electrică, cu unele noi, vor putea cere bani de la stat, prin programul cunoscut și ca Rabla pentru electrocasnice. Ca o noutate, ediția din acest a programului va permite achiziționarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și a aspiratoarelor.

Valoarea prevăzută a voucherelor este de 300 lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; 400 lei - pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere, combine, lăzi frigorifice și congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++, și 200 lei - pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A.

După ce autoritățile vor anunța demararea acestuia, înscrierea în program se va face on-line, prin accesarea aplicației gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu și transmiterea următoarelor informații: datele de identificare (nume, prenume și adresa de domiciliu a solicitantului, CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia; adresa de e-mail și număr de telefon mobil valide; declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat și bugetul local; acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate; tipul de electrocasnic care se achiziționează, precum și declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării.

Solicitantul va primi, tot prin intermediul aplicației, un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile. Cel care a obținut voucherul trebuie să meargă la un magazin acceptat în program, unde va preda aparatul vechi pe care vrea să îl înlocuiască și îl va achiziționa pe cel nou.

***

Cei interesați pot transmite opinii, propuneri, sau sugestii până la 30 septembrie a.c, pe adresa de e-mail: adrian.stefanescu@afm.ro.

Lasă un comentariu