EDITAREA GENOMULUI UMAN ESTE PREA PERICULOASĂ...

Distribuie pe:

Cei mai importanți experți mondiali în biologie, etică și fertilitate, citați de descopera.ro, susțin că editarea genomului nu este încă sigură pentru oameni, întrucât modificările embrionului nu sunt permanente, dar pot fi transmise generațiilor următoare.

“Încă nu se știu multe detalii despre siguranța și precizia procedurii, pentru ca aceasta să fie încercată pe oameni. Susținătorii editării genomului uman solicită investigarea procedurii, deoarece are potențialul de a permite copiilor care au mari riscuri să moștenească maladii genetice, care le pun în pericol viața, să se nască fără acestea.

Editarea genomului embrionilor a devenit noua frontieră a geneticii, în 2018, datorită unui cercetător chinez, care a folosit instrumentul de editare genetică CRISPR pe o pereche de gemeni. În prezent, metoda CRISPR este interzisă în Statele Unite, dar este permisă în Marea Britanie, cu condiția ca țesuturile produse astfel să nu fie transplantate niciodată și să fie distruse după o săptămână.

Editarea ereditară a genomului uman este procesul de modificare a ADN-ului unui embrion uman, a unei mostre de spermă sau a unui ovul pentru a influența caracteristicile acestuia. Deși aceste modificări nu sunt permanente, ele pot fi transmise generațiilor viitoare, ceea ce ridică întrebări cu privire la problemele etice, morale și chiar de dezvoltare ale societății.

Din punct de vedere teoretic, metoda poate fi utilizată pentru a elimina bolile genetice, dar și pentru a... proiecta bebeluși. Părinții ar putea alege ce gene vor avea copiii lor, cum ar fi cele legate de inteligență, înălțime, forță sau aspectul fizic. Cu toate acestea, mai mult de o singură genă controlează aceste trăsături, ceea ce pune sub semnul întrebării siguranța și precizia acestor tehnici de manipulare genetică.

Oamenii de știință au dorit să afle dacă utilizarea tehnologiei de editare CRISPR ar putea duce la modificarea genelor, care pot fi transmise în siguranță generațiilor următoare, sau dacă poate introduce accidental defecte genetice în genomul viitoarelor generații.

Raportul acestora explică faptul că aceste detalii încă nu au fost stabilite și interzice folosirea editării genetice asupra oamenilor”, arată sursa citată.

Lasă un comentariu