DEZASTRUL ELECTORAL A AVUT LOC

Distribuie pe:

Nu trebuie să fii cititor în stele sau mare filosof ca să fi prevăzut înainte de a se întâmpla dezastrul din județul Mureș, în general, și din Târgu-Mureș, în special, de la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Implacabilul a avut loc, cu o duritate de neimaginat, iar noi, alegătorii, consternați cum suntem, ne întrebăm doar, dacă el este rezultatul unei întâmplări sau al unei mâini criminale, care a dorit cu tot dinadinsul, sau în schimbul vreunui avantaj de cine știe ce natură, să pună gheara în gâtul mureșenilor, să ne vândă pur și simplu pentru cei 30 de arginți, foarte strălucitori pentru unii, în fața cărora devin irezistibili. Ceea ce s-a întâmplat la urne, la noi, execuția la care am fost supuși, fără drept de apel, pare a face parte dintr-un scenariu, elaborat din vreme în cele mai mici detalii, cu o precizie de invidiat, la care reprezentanții noștri politici de la nivel parlamentar și guvernamental, care ar fi trebuit să ne apere interesele, care sunt și ale țării (este vorba de întărirea statalității, la ea acasă, într-o zonă foarte sensibilă), dacă n-au consimțit, au fost părtași prin indiferență sau indolență.

Mureșenii și târgumureșenii nu sunt atât de supărați pentru faptul că au pierdut, ci mai ales pentru modul în care au pierdut. Adică, fără drept de apel. O dovadă că această campanie electorală a fost lăsată la voia întâmplării de cei însărcinați cu grija pentru destinul județului, sau a fost dinadins orientată într-o anumită direcție. Evident sunt speculații, dar cu suport credibil, atâta vreme cât nici o oficialitate n-a ieșit în față să explice românilor mureșeni și târgumureșeni despre ce este vorba de fapt.

Părerea noastră este că aici avem de a face cu un cumul de factori de la nivel central și local care s-au îngemănat și au acționat distructiv, într-o zonă ce se cerea consolidată. Problema, promisă, inclusiv de șeful statului, cu prilejul acțiunilor de debarcare a PSD de la putere, din noiembrie 2019, dar nerezolvată, de introducere la alegerile locale a turului II pentru primari, condiție fără de care nu se poate face o selecție corectă a candidaților, a constituit baza șubredă pe care s-a edificat întregul proces electoral, menit să eșueze în orice moment. Și iată că acest lucru s-a și întâmplat. Așa cum am spus și cu alt prilej, aici principalii vinovați sunt capii celor două partide cu pondere mare în Parlament (domnii Ciolacu și Orban), dar și parlamentarii români ardeleni și în primul rând cei mureșeni, care, dacă i-ar fi interesat cu adevărat situația județului și a municipiului Târgu-Mureș, de fapt a țării, i-ar fi luat de gât pe cei doi și ar fi răsturnat pe dos tot Parlamentul, pentru a-l obliga să materializeze ceea ce a promis ardelenilor, în noiembrie anul trecut, când aveau nevoie, ca de aer, de un larg sprijin popular, ceea ce l-a și primit de la aceștia.

Parlamentarii mureșeni au preferat însă slujul în fața mai-marilor lor și politica struțului, cea a nu auzi și a nu vedea. Mai mult decât atât, sosiți acasă, unde se simt mari și tari, și ca să dovedească și în realitate acest lucru, s-au îmbățoșat punând în practică acea strategie veche și falimentară din capul locului, de nominalizare cu duiumul a candidaților proprii pe principalele posturi de conducere locală, după principiul partidul și candidatul, dublați de o liotă de doritori de consilieri, punându-se în fruntea „oștirilor" chiar ei.

La acest capitol, oamenii aceștia chiar și-au pierdut uzul rațiunii, nefiind străini de strategia UDMR, care, la cererea lui Viktor Orban al Ungariei exprimată deseori, inclusiv la comemorarea Trianonului, și-a propus o mobilizare puternică pentru adjudecarea tuturor posturilor de comandă de la nivelul județului și în primul rând de la Primăria Târgu-Mureș. Adevărul este că ei cunoșteau realitatea din teren, dar au sfidat-o. Și chiar dacă alegerile s-au făcut pe repede înainte, specific unui singur tur, adică așa, de dorul lelii, furându-le alegătorilor plăcerea de a fi suverani pe votul lor, cu ce minte au judecat ei că vor reuși să adune fiecare pe culoarul său, furând unul de la altul atâtea voturi încât să-l învingă pe cel căruia electoratul său i-a rezervat cel puțin atâtea voturi la dispoziție, câte ar fi avut la un loc cei 12. Ei n-au înțeles chiar nimic din logica matematicii, pe care presupunem că au făcut-o la școală?

Lucrul acesta l-au înțeles alegătorii prezumtiv simpatizanți, care, evaluând starea de fapt, au ajuns la concluzia că așa ceva nu se poate, că alegerile pentru partidele românești sunt din capul locului un război pierdut, motiv pentru care nici nu s-au sfiit să prea iasă la vot, pentru că alesul se cunoștea încă de dinainte cu o lună. Ei, alegătorii, în majoritatea lor, au considerat alegerile de la Târgu-Mureș

un act sinucigaș la care n-au vrut să fie părtași, iar lipsa lor de la urne,

un protest față de neghiobia politicienilor noștri naționali și locali.

Cu toată pandemia care a luat aspiranților la cele mai înalte fotolii plăcerea de a se produce în fața mulțimilor, campania electorală a fost extrem de furtunoasă pe celelalte căi, competitorii întrecându-se în a-și expune intențiile și proiectele pe site-uri, Facebook-uri și pagini întinse de ziar. În contextul dat, noi credem că și ei erau conștienți că ceea ce fac, fac degeaba, că încearcă imposibilul și nu înțelegem de ce au acceptat să-și joace rolul în van, știind că la sfârșitul actului urmează marea dezamăgire.

Noi nu suntem supărați pe maghiari, care și-au jucat mai bine rolul de această dată. Singurul reproș care li-l putem face este acela că de peste 30 de ani ei nu joacă cinstit, insistând pe votul etnic, care împarte comunitatea târgumureșeană în două. Dacă vrem să trăim în liniște, să ne modernizăm și să progresăm, într-o asemenea competiție ar trebui să câștige nu ungurul sau românul, ci cel mai potrivit locului, ceea ce la noi nu se întâmplă.

Sinceri să fim, nu știm dacă liderii politici maghiari sau cei români locali ar fi dorit mai mult plecarea lui Florea de la Primărie. Oricum, și unii și alții au făcut în ultimii patru ani eforturi mari pentru compromiterea și deteriorarea imaginii acestuia ca edil, iar viermele care a ros pe dinăuntru și care a contribuit la aceasta au fost consilierii POL, Calul Troian al UDMR de la alegerile trecute. Campania anti - Florea produsă și de unii lideri de-ai noștri a avut, se vede, efecte, care s-au regăsit în incalificabila apreciere la urne pentru funcția de președinte al Consiliului județean. O mare nedreptate! Și noi am fost pentru schimbarea lui Florea de la Primărie, cu condiția desemnării unui competitor viabil, de talia acestuia. Oricum, epoca lui Florea va rămâne în istoria acestui oraș ca un punct de referință, în care nu s-a făcut totul, dar s-au făcut foarte multe lucruri de admirat mai ales pe drumul modernizării, al ordinii și liniștii, al bunei conviețuiri și al ridicării gradului de civilizație urbană.

Așadar, vom trece și peste ceea ce ni s-a întâmplat acum, nu înainte de a cere socoteală celor vinovați de acest dezastru electoral în care au fost împinși alegătorii români. Poate mai au curajul să apară și pe listele de la parlamentare. Pentru că și maghiarii sunt cetățeni ai României și credem că liderii lor, deși cuprinși de euforia succesului, vor fi suficient de inteligenți să nu sară peste cal. Să nu derapeze în acțiunile lor ascultând mai mult ora Budapestei decât de cea a Bucureștiului, considerând că au de a face cu un sat fără câini, fie că e vorba aici de România, de județul Mureș, de municipiul Târgu-Mureș. Și ei vor trebui să jure pe Constituția României în care articolele 1 și 13 le impun o conduită fără echivoc. Oricum, așteptăm de la instituțiile abilitate ale statului nostru, fie că e vorba de Parlament, Guvern, Justiție sau Poliție, de Presă, dar și societatea civilă, să fie cu ochii pe ei, cerându-le transparență în ceea ce fac, loialitate față de stat și întreaga comu-nitate, cât și respectarea legilor țării în care trăiesc, și care este și a lor.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu