NUCUL

Distribuie pe:

Când crește de la sine, nucul nu răsare niciodată în pădure sau alături de alți copaci. E pururea singur și suveran, într-un mijloc de câmp, într-un ochi de grădină sau pe marginea unui drum. Independența lui seamană cu aceea a zeilor: cine îi încalcă teritoriul, moare. De aici și credința că nu e bine să dormi sub un nuc. Adevărul este că nucul emite o energie copleșitoare, pe care o emană din trunchi și din ramuri, din frunzele sale, ce au un miros ce nu poate fi comparat cu nimic. Fructul lui, nuca, verde și amară pe dinafară, este dulce pe dinăuntru, iar miezul ei are formă de creier: organul care îi permite omului să se diferențieze de grup, pentru a-și câștiga autonomia.

Virtuți tămăduitoare

Nucul este copacul care ne încurajează să ne urmăm ritmul propriu de viață și necesitățile intime, pentru a ne dezvolta simțul independenței și al responsabilității. Adevărata independență provine din interior, din clipa în care ne confruntăm într-o manieră responsabilă cu ceea ce suntem cu adevărat. Această capacitate de a ști cine suntem și ce putem ne deschide porțile libertății interioare. De acolo și până la asumarea destinului e doar un pas.

* schimbarea perspectivei asupra muncii: pentru majoritatea oamenilor, munca este o caznă, pe care trebuie s-o suporte pentru a-și putea satisface nevoile materiale. Nucul ne ajută să înțelegem relația aceasta pe un plan mai larg. Ocupațiile noastre profesionale sunt expresia participării la mersul înainte al lumii. Niciun alt arbore, precum nucul, nu ne poate ajuta să ne eliberăm energiile necesare pentru a ne schimba perspectiva asupra muncii și pentru a fi pregătiți în fața schimbărilor.

* asumarea emoțiilor: emoțiile care ne parazitează, adesea relațiile cu ceilalți oameni provin, de multe ori, din situații care se repetă invariabil: Emoții la examene (deși am mai dat), în fața șefului (deși am mai vorbit cu el, nu o dată), în fața unei relații sentimentale (deși nu suntem prima oară îndrăgostiți)… Independența înseamnă să ne asumăm conștient aceste emoții și la fiecare nouă împrejurare să ne amintim că le-am depășit înainte. Nucul, copacul cel mândru și autonom, ne va ajuta să ne asumăm responsabilitatea unor evenimente, în ciuda emoțiilor pe care le plătim drept tribut.

* motivare: întăriți prin calitățile energetice ale nucului, ne vom îmbogăți spațiul interior, iar relațiile cu ceilalți vor progresa. Schimbările nu vor veni cu brutalitatea unui cutremur, ci vom aborda realitatea cu un nou elan.

* discernerea realității de iluzie: contactul cu nucul ne ajută să regăsim urma realității. El se va dovedi util atunci când suntem nedeciși, când viața ni se pare confuză. Distanța pe care o vom lua față de evenimente, adesea inconștient, nu e ușoară. Ieșirea din ceață se face greu. Chiar și fizic, efortul de distanțare față de evenimente se traduce prin accidente ale sistemului respirator sau cardiac, precum și probleme de ordin psihic.

 

Lasă un comentariu