„STRĂINA VENITĂ DE PESTE MĂRI..." (II)

Distribuie pe:

Farmecul și distincția înnăscute o transformă pe Regină într-o stea mondială. Prin celebritatea ei, Regina Maria face cunoscută România în întreaga lume. Vizita în Statele Unite ale Americii, din 18 octombrie - 24 noiembrie 1926, în compania copiilor ei, Ileana și Nicolae, reprezintă apogeul popularității sale și, de fapt, apogeul popularității unui reprezentant al Statului român în lume. Peste tot în Statele Unite, Regina și suita au fost primite de oficialități, dar și de mulțimi entuziaste. Ne e aproape imposibil să ne imaginăm astăzi cât de iubită era Regina Maria și cât de mult bine făcea ea României, prin chipul strălucitor pe care i-l oferea. Pentru mulți americani, evenimentul vizitei Reginei României a fost unul care i-a marcat pentru totdeauna. S-a scris mult despre acea vizită, chiar după ce trecuseră ani buni. Regina Maria a vizitat, printre altele: New York (unde a fost întâmpinată, pe 18 octombrie 1926, la Primăria Orașului New York, de primarul James J. Walker, care i-a oferit cheia orașului, de notabili și de o mulțime entuziastă), Washington DC (la 19 octombrie 1926, Președintele Statelor Unite ale Americii a primit-o pe Regină la Casa Albă și i-a întors vizita, mergând la Legația României; seara, Președintele a oferit o recepție în cinstea Reginei Maria), Philadelphia (unde a participat la Expoziția Internațională, la 21 octombrie 1926), Brooklyn (în 23 octombrie a fost primită de președintele Camerei de Comerț), Buffalo (25 octombrie; aici i se închină o odă, care conține versuri precum „From coast to coast and sea to sea/ Our Country welcomes Queen Marie/ The flags of nation, city, state/ Salute the noble, true and great (...) We give our hearts to Queen Marie"), Portland - Oregon (3 noiembrie 1926), Denver (10 noiembrie), Indianapolis (17 noiembrie), Chicago, Ohio, Minneapolis, Seattle, Kansas City, Maryhill (unde a inaugurat un muzeu care păstrează și acum obiecte ce i-au aparținut Reginei) etc. Unii comentatori au vorbit de „frisonul regalist" pe care vizita Reginei Maria l-a provocat în Statele Unite. Regina însăși a considerat că uneori pompa a fost exagerată. Poate tocmai de aceea a declarat că și-ar fi dorit ca, la o viitoare vizită în America, să reușească și ea să vadă America, și nu doar să fie văzută de către aceasta. În cadrul călătoriei peste Ocean, Regina a vizitat și Canada. A trebuit să-și scurteze călătoria și să se întoarcă în țară, din cauza înrăutățirii stării de sănătate a Regelui Ferdinand. Vizita în America a Reginei Maria rămâne un exemplu de diplomație regală și poate sluji de încurajare sau model ori de câte ori ne simțim marginali ori provinciali. Pentru americanii din 1926, Regina Maria a României venea dintr-un „centru" simbolic, din care americanii își doreau să facă parte.

După moartea lui Ferdinand I, în 1927, Maria a României își consacră toată energia bunului mers al țării, sub domnia nepotului său, Regele-copil Mihai. Alături de Principesa-mamă Elena, ea îl însoțește pe noul Rege în toate împrejurările, ocrotind copilăria celui chemat prea devreme să ia locul bunicului. Este profund rănită de atitudinea fiului său celui mare, Carol, care, prin excesele din viața personală, pune în pericol dinastia și țara.

Regina Maria a fost mamă a șase copii: Principele Carol, Principesele Elisabeta și Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana și Principele Mircea. În memoriile ei, mărturisea: „Copiii mei erau punctul central al vieții mele. Femeile din rasa mea sunt mame pătimașe și nu ne putem închipui lumea fără copii. Toată munca, toată străduința și năzuința noastră n-au alt țel decât de a-i modela potrivit idealului nostru, de a-i face fericiți și de a le pregăti un viitor frumos."

FRAGMENT DIN CARTEA „SUSȚINE CU A TA MÂNĂ COROANA ROMÂNĂ"

(va urma)

Lasă un comentariu