ZIUA ÎN CARE VOM DEVENI... TIGRI

Distribuie pe:

În baza prevederilor Constituției României (art.51), potrivit cărora cetățenii au dreptul să se adreseze autorităților publice, prin petiții, iar acestea au obligația corelativă să le răspundă în termenele și condițiile stabilite de lege, sute de cetățeni au semnat Petiția online intitulată “Solicităm amânarea alegerilor parlamentare până în aprilie 2021”, inițiată de Asociația “Neamunit”, în contextul în care pandemia este ca și scăpată de sub control și am intrat “în logica medicinei de dezastre”. Inițiatorii pornesc de la ideea că, în perioada de dinainte de alegerile locale din 27 septembrie, media numărului de cazuri de noi infectări confirmate a fost de 1.300 pe zi, în perioada imediat următoare, ajungându-se, în doar două săptămâni, la peste 5.000 de cazuri noi pe zi. Faptul demonstrează că ideea fixă a autorităților de a organiza alegeri în condiții de pandemie a dus la o explozie a numărului de infectări, cazuri grave și decese, pandemia fiind în clară expansiune. De asemenea, din cauza stării de teamă ce s-a creat la nivel național, cu privire la virusul care afectează viețile oamenilor, există posibilitatea ca un număr nesemnificativ de persoane să se prezinte la urne, ceea ce reprezintă “o veritabilă restrângere a dreptului la vot”.

Extrem, de “independentă”, presa a trecut, lejer, peste această solicitare, fiind ocupată, până peste cap, de soarta alegerilor din SUA, partenerul strategic, în cadrul căreia, “contrele” dintre Trump și Biden ocupă un spațiu publicitar mai important decât faptul că, pe la noi, decesele au depășit 100 de morți pe zi, iar doctorii din secțiile ATI au ajuns în situația de a decide cine moare și cine trăiește. Între timp, “scenariul roșu” se extinde, cuprinzând alte și alte hălci din țară. Nu “organele”, ci locuitorii, evident, sunt puși la zid, beșteliți și amendați, ba chiar băgați în ambulanțe și duși la clinicile de “psiho-buhu”, pentru că au fost prinși cu masca sub bărbie sau într-o ureche, contrar prevederilor legale, lejer ignorate, altminteri, de reprezentanții Executivului. Ne amintim cum aceștia au chefuit și s-au veselit, cu whisky, “tiutun” și lipsă botniță pe meclă, în ziua în care dl Orban a adăugat încă un trandafir (... ăăăă, pardon, o păpădie galbenă ca lămâia) în buchetul vieții... Între timp, se vede cu ochiul liber cât de “productivă” a fost și deschiderea noului an școlar, cu “pepsiglasurile” ministresei de resort, profesoară de limba și literatura română, la bază, cum s-ar spune. Doamne și ferește!

Așadar, întrucât subiectul “amânarea alegerilor” a fost/este vârât sub preș, redăm, în continuare, ideile principale ale semnatarilor petiției, înaintată, oficial (și degeaba) către Parlamentul României, inclusiv în limba engleză, nu se știe de ce.

În situația în care, în prezent, în România se înregistrează zilnic o medie de 4.000-5.000 de persoane infectate cu Covid-19, cu perspectiva să crească la 8.000 de cazuri pe zi, organizarea alegerilor la 6 decembrie prezintă riscul major de a accelera exponențial numărul de îmbolnăviri.

Sistemul ATI este pe punctul de a ajunge la capacitate maximă, punând în pericol sănătatea și viața cetățenilor români care necesită îngrijiri de specialitate, în această perioadă.

Odată cu venirea anotimpului rece, pe lângă pandemia de COVID- 19, începe și perioada gripei sezoniere, când se vor înregistra și alte afecțiuni acute contagioase, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe sistemului sanitar, presiune pe care acesta nu o va mai putea prelua. Desfășurarea alegerilor în plin sezon friguros poate duce și la răspândirea altor boli contagioase, experți în materie avertizând că suprapunerea sezonului gripal anual cu epidemia de Coronavirus ar putea intensifica evoluția pandemiei.

În prezent, Capitala și alte orașe din țară sunt deja în scenariul roșu, iar în multe alte localități se prefigurează intrarea în același scenariu. În aceste condiții, când trendul este, în mod clar, negativ, iar pandemia este în certă expansiune, se impun tot mai multe restricții pe plan local și național, iar evoluția situației epidemiologice este total imprevizibilă, făcând nerealistă și riscantă programarea unor alegeri naționale peste numai câteva săptămâni, acestea presupunând, în prealabil, și o lună de campanie electorală în toată țara, ceea ce induce riscuri suplimentare, chiar cu luarea unor măsuri de precauție.

Autoritățile statului au luat măsuri drastice, care au restrâns numeroase drepturi și libertăți cetățenești: masca obligatorie în spațiul public, restaurantele, cinematografele, sălile de spectacol, cafenelele, școlile, bibliotecile sunt închise, pelerinajele - o formă fundamentală de exprimare a libertății religioase - au fost anulate, deși aceste manifestări se puteau organiza în aer liber și cu distanțare fizică, deci cu un risc scăzut de infectare. Spre deosebire de acest tip de manifestare, alegerile se organizează în spații închise, de mici dimensiuni, presupunând circulația a câtorva mii sau sute de persoane prin aceeași cabină de vot, care este imposibil de dezinfectat corespunzător după fiecare votant. Membrii comisiilor sunt obligați să lucreze timp de aproape 24 de ore în aceeași încăpere, la mică distanță unul de altul - un factor care crește riscul de infectare, aerisirea frecventă a încăperilor în luna decembrie nefiind o opțiune viabilă.

“Astfel, pentru a evita restrângerea indirectă a dreptului la vot, este oportun și necesar a se amâna perioada alegerilor, păstrându-se scopul imediat al normelor legale și, totodată, este important a observa că aceste amânări, în niciun caz, nu afectează substanța drepturilor electorale, ci din contră, sunt menite a asigura respectarea drepturilor constituționale, precum și aplicarea lor. Prin amânarea de urgență a alegerilor parlamentare, se urmărește efectivitatea dreptului de a alege, iar nu restrângerea exercițiului acestuia”, conchid inițiatorii petiției, solicitând Parlamentului și Guvernului României să amâne de urgență desfășurarea alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie 2020 până pe data de 1 aprilie 2021, după terminarea sezonului rece, atunci când evoluția pandemiei va putea fi controlată”.

De menționat, în treacăt, că potrivit Constituției (în caz că o mai bagă cineva în seamă), nu Guvernul, ci Parlamentul are deplina competență de a stabili data alegerilor, printr-o lege ordinară sau organică, Executivul nefiind un organ reprezentativ constituit în urma unor alegeri, astfel că poporul nu poate exercita suveranitatea națională prin intermediul său. Curtea Constituțională (decizia 678/2020) a decis în acest sens, că “ Parlamentul, în calitate de organ reprezentativ al poporului român și în calitate de unica autoritate legiuitoare a țării, trebuie să modifice data alegerilor parlamentare, din considerente ce țin de evoluția situației sanitare, astfel încât să nu se încalce drepturile constituționale, iar cetățenii să rămână protejați de pericolul major asupra vieții, la care ar fi supuși, prin participarea la vot, în luna decembrie. Astfel, se va asigura proporționalitatea măsurilor în pandemie, poporul român va rămâne protejat, iar dreptul la libera exprimare în alegerile parlamentare va fi satisfăcut în momentul în care nu va mai exista niciun pericol asupra vieții omului”.

... Și, ce dacă a decis? Acești “politruci” trăbă schimbați de-în-da-tă, după alegerile care, potrivit “vizionarului” de la Cotroceni, vor fi la 6 decembrie trecute fix, indiferent ce zice CCR, și vor fi câștigate de partidul aflat actualmente la guvernare, iar premier va fi tot dl Ludovic, să fie clar. Lucru de care nu ne îndoim, mai ales după ce am vizionat imaginile cu sacii de buletine de vot călcate în picioare și mișculate “noaptea ca hoții”.

Plus că dl Orban, aflat, în prezent, la tot felul de “învestiri” în funcții și “constituiri” de consilii județene, orășenești și comunale, ne asigură că, după alegerile parlamentare, timp de patru ani, România “va avea oportunități unice, cu care nu s-a mai întâlnit în istoria sa recentă și chiar în istoria sa” (tulai, Silvie!- n.n.)... Cred că acești patru ani pot să reprezinte pentru România o evoluție spectaculoasă care să ne plaseze în rândul celor mai dezvoltate țări la nivel european, cel puțin să devenim un fel de tigri ai Europei Centrale și de Est”.

...Inițial, n-am prea înțeles metafora din mintea de inginer a dlui Orban însă, după o minuțioasă documentare, am reținut că tigrul este un animal. El are ochii galbeni (normal, că doar-o să-i aibă roșii ca “ciuma roșie”). Tigrul este un animal mare. El este un animal foarte rău. De unde, în 1900, existau în jur de 100.000 de tigri, în prezent au mai rămas cel mult 4.500, deci suntem mândri că îngroșăm numărul acestor fioroase feline. Tigrii își atacă prada pe la spate, de aceea unii oameni poartă măști la ceafă, ceea ce o să facem și noi, după alegeri: o să respirăm mai bine și o să ne țină și de cald. Potrivit cercetătorilor, tigrul este animalul preferat al oamenilor, ceea ce explică și iubirea multor oameni față de alde Orban, Cîțu, Anisie, Guran, Turcan, Dancă, Stamule și alți tigri.

...Ce-i drept, aruncând o privire pe listele cu candidații mureșeni la parlamentarele de Moș Nicolae, “identificăm” - cu excepții de să le numeri pe două degete, hai, trei, de la o mână - niște motani jigăriți, răpciugoși, hămesiți după blidul de lapte căldicel, gata să se sacrifice pentru interesul național, și al căror mieunat jalnic te umple de o greață de nedescris...

...Plus că, cercetând pleiada de “tigri” locali care vor să instituie “un nucleu naționalist” în legislativ, în următorii patru ani, îți vine să te iei cu mâinile de cutia craniană: capete mici, pălării supradimensionate... Bine că nu s-a inventat, încă, un test anti-prostie: spitalele ar geme de pacienți, mai ales că, potrivit nemuritorului Murphy, “mama proștilor e mereu gravidă...”

 

Lasă un comentariu