NEVOIA DE CONSILIERE PROFESIONALĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii științifici de la o Universitate americană au stabilit un clasament al celor mai căutate 15 meserii în următorii 10 ani. În condițiile actuale de criză în toate domeniile, inclusiv în educație, tinerii, obligați să învețe online, trebuie să se orienteze spre meseriile viitorului. După cercetătorii americani, mai căutate vor fi meseriile: asistarea persoanelor în vârstă, o meserie practicată de multe femei din județul Mureș, în Germania, Austria sau Italia, unde îngrijesc persoane în vârstă, după un curs intensiv prin care își însușesc limba germană sau italiană și noțiuni elementare de îngrijire a persoanelor în vârstă cu dizabilități. Salariul primit în Germania de o angajată printr-o firmă specializată este de 2.000 de euro, din care 500 de euro revin firmei care s-a ocupat de toate formalitățile pe teritoriul Germaniei.

Asistarea roboților din domeniul medical - o meserie pentru care se pregătesc specialiști și la UMFST Târgu-Mureș. Ofițer în diversitatea genetică, mărturisesc că nu prea cunosc ce presupune această meserie. Analiza datelor primite prin Internet, o meserie practicată cu succes de foarte mulți tineri mureșeni, care lucrează de la domiciliu. Gestionarea datelor complexe din orașele inteligente - noul primar al municipiului Târgu-Mureș și-a propus să digitalizeze serviciile din primărie. Generarea de realități virtuale paralele. Detectivul de date. Brokerul de date personale. Comerțul cu inteligența artificială. Oferirea de consultanță în fitness. Supravegherea traficului pe drumurile publice pe care vor circula mașinile cu pilot autonom. Modă digitală cu croitor digital. Construcția de călătorii personalizate în RV augumentată. Managerul de echipe combinate om-mașină și ofițerul de etică.

Toate meseriile amintite sunt valabile și pentru țara noastră, unde avem tineri valoroși, olimpici internaționali, la mai toate materiile, trebuie doar să fie încurajați. Se spune că omul privește încă din copilărie asupra chemării sale. Din nefericire, mai există mulți tineri români, proveniți din familii înstărite, tineri care găsesc mulțumire alergând după câștiguri rapide, fără prea multă muncă. Unii moștenesc averi considerabile și continuă să strângă o avuție cât mai mare, indiferent pe ce cale. Avem în România două lumi: una a bogăției materiale și cealaltă a înțelepciunii. Până mai anii trecuți, la Târgu-Mureș exista un Penitenciar pentru tineri, unde erau încarcerați condamnații pentru ucideri, violuri, furt, tâlhării, trafic de droguri. Nu se știe câți dintre ei au ieșit reeducați din închisoare, fiindcă acolo funcționa o adevărată “academie” în formarea delicvenților. Mai exista în orașul florilor, zeci de tineri înfometați, adăpostiți la Azilul de noapte sau în cocioabe la marginea orașului. Asta în timp ce câinii și pisicile unor tineri cu stare sunt hrăniți cu alimente alese, speciale, și îngrijiți de boli, în cabinete pentru animale de campanie. În Târgu-Mureș și în orașele din județ sunt tineri care consumă droguri după cum rezultă din comunicatele de presă ale Poliției.

Există tineri supradotați în toate domeniile, ei trebuie descoperiți și încurajați, atrași în activități educative, de voluntariat, sportive etc.

Veți spune că în fiecare societate sunt categorii sociale defavorizate, că fiecare cetățean are libertatea de a se descurca, de a trăi în condiții decente, civilizate, că statul român, în democrație, acordă ajutor social persoanelor fără venituri. Prin Legea pensiilor publice se acordă o pensie socială persoanelor fără o vechime corespunzătoare în câmpul muncii, iar printr-un proiect al Ministerului Muncii, persoanele cărora le lipsesc ani din vechime îi pot cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună raportat la cel puțin salariul minim pe luna respectivă, pentru cel puțin 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

O meserie de viitor poate fi considerată și cea de consilier profesional, un specialist care să ofere soluții, sfaturi privind viitorul unui tânăr, în funcție de aptitudini și oferta de pe piața muncii. Din păcate, au apărut după “revoluție”, la toate universitățile de stat sau private, specializări care scot pe bandă rulantă licențiați, fără un loc de muncă.

Lasă un comentariu