ANTENE 5G PE BLOCURILE DE LOCUINŢE, FĂRĂ ACORDUL PROPRIETARILOR

Distribuie pe:

În prezent, se promovează puternic implementarea noilor reţele de telecomunicaţii 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz, mizându-se exclusiv pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere şi de descărcare a datelor de către utilizatori, şi pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de euro sau dolari pentru industria de telefonie mobilă, atrage atenţia Asociaţia Pro Consumatori (APC), avertizând că, în contextul în care realitatea virtuală a devenit o “modă”, “omul va fi înglobat, ca orice alt lucru generator de profit, în această reţea, pierzându-şi individualitatea de fiinţă umană liberă”.

APC, membru fondator al Coaliţiei “Stop 5G România”, derulează, începând de anul trecut, o campanie naţională de informare şi educare, insistând asupra pericolelor pentru mediu, oameni şi orice formă de viaţă, generate de noua tehnologie, pe cale de a fi implementată în ţara noastră. (Conform specialiştilor, tehnologia 5G asigură transfer de date mobile în cantităţi şi la viteze superioare. Aplicaţia imediată va fi accesul la internet de mare viteză, însă scopul real ţine de interconectarea roboţilor autonomi, a dronelor, a maşinilor fără şofer şi a altor dispozitive “inteligente” care formează “reţeaua obiectelor interconectate (the Internet of things)”.

La finele săptămânii trecute, în cadrul dezbaterii proiectului de act normativ “Codul comunicaţiilor electronice”, organizată de Ministerul Transporturilor şi dedicată tehnologiei 5G,  preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a punctat, printre alte abuzuri comise de iniţiatorii proiectului: - încălcarea dreptului de proprietate privată pentru cetăţenii care locuiesc în blocuri de locuinţe, prin împuternicirea preşedintelui asociaţiei de proprietari de a semna contractul de folosire a terasei blocului de către operatorii din industria telecom, pentru montarea de antene 5G fără acordul proprietarilor;

- posibilitatea distrugerii parcurilor, prin faptul că se permite instalarea de antene 5G în incinta acestora, lucru care va duce la creşterea nivelului de poluare electromagnetică şi la afectarea sănătăţii copiilor şi persoanelor în vârstă care folosesc aceste spaţii verzi.

Anul trecut, aproape 200 de oameni de ştiinţă s-au adresat instituţiilor UE, pentru a solicita blocarea tehnologiei 5G, invocând îngrijorările privind sănătatea cetăţenilor europeni. Aceştia au citat, printre altele, un studiu realizat de Programul Naţional de Toxicologie din SUA, despre care au spus că a demonstrat o creştere semnificativă a incidenţei cancerului de creier şi a bolilor de inimă la animalele expuse câmpurilor electromagnetice, chiar şi la niveluri sub standardele actuale ale Comisiei Internaţionale de Protecţie împotriva Radiaţiilor Neionizante (ICNIRP).

Printre altele, ei au cerut UE să definească noi “standarde maxime de expunere totală” din punctul de vedere al siguranţei pentru sănătate, pentru toate sistemele de comunicaţii wireless (fără fir) din UE.

De altfel, din cauza temerilor legate de sănătatea populaţiei, autorităţile din Bruxelles au oprit implementarea unui proiect de furnizare a internetului fără fir la viteză 5G, apreciind că, momentan, este imposibil de estimat cantitatea de radiaţii produse de antenele care asigură acest serviciu. “Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiaţii, care trebuie să protejeze cetăţeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G. Locuitorii din Bruxelles nu sunt nişte cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit”, a spus ministrul Mediului, Céline Fremault, (brusselstimes.com), în timp ce Federaţia Doctorilor Elveţieni atrage atenţia că “atâta vreme cât nu există nicio dovadă ştiinţifică privind lipsa de impact asupra sănătăţii a creşterii nivelului de radiaţii, trebuie să existe reţinere în a face acest pas”.

Coaliţia “Stop 5G România”, a cărei misiune este de a proteja drepturile constituţionale ale cetăţenilor (dreptul la viaţă, dreptul la sănătate, dreptul la proprietate, dreptul la un mediu curat etc.) este sprijinită, în demersurile sale, de Academia Română, care solicită o analiză clară a impactului utilizării pe termen lung, ca urmare a expunerii de lungă durată a populaţiei, la radiaţiile emise de această tehnologie. “Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci doreşte să fie luat în considerare principiul medical al prevenţiei, înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă”, precizează conducerea instituţiei.

În proiectul de lege supus dezbaterii (şi care, în momentul de faţă, este “pasat” de la un minister la altul) se mai arată că, pentru montarea antenelor 5G, operatorii de comunicaţii vor putea folosi gratuit mobilierul stradal din localităţi, stâlpii de iluminat public, semnele de circulaţie, semafoarele, panourile şi staţiile mijloacelor de transport în comun.

 

Lasă un comentariu